Bánfi: Túlhangsúlyozzák a jegybank függetlenségét

2010. szeptember 13. 12:38

Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja szerint a jegybanki függetlenség túl van hangsúlyozva. A pénzügyi szakember kritizálta az MNB inflációs célkövető politikáját.

2010. szeptember 13. 12:38

„Monetáris politikai tévedésnek” minősítette a magyar jegybank által követett inflációs célkövető rendszert Bánfi Tamás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tagja. A szakember szerint az árstabilitásnál fontosabb szempontnak kellene lennie a reálgazdaság állapotának. Mint a Magyar Nemzetnek adott interjújában kiemeli, éppen emiatt a jelenlegi 5,25%-os, rekord alacsony kamatszintet is tovább kellene csökkenteni. Simor András viszont - több taggal együtt - az emelés mellett szavazott a legutóbbi kamatdöntő ülésen.

Az MNB vezetőinek bére körül kialakult konfliktus kapcsán, a jegybank függetlenségére vonatkozó kérdésre Bánfi István úgy válaszolt, hogy véleménye szerint „túl van hangsúlyozva a jegybanki függetlenség kérdése”. Hozzátette: a kormány és az MNB közötti összhang hiányánál rosszabbat nehéz elképzelni.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyapo
2010. szeptember 13. 14:43
...de legalább a kormányzat színétől függetlenül híve a bankóprésnek :-)
Shulc
2010. szeptember 13. 13:33
Mekkora tévedés! Orbán Viktor jól tette, hogy nem távolítja el Simor András Urat a jegybank éléről. Tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét!!! Az ostoba tahó magyarok itt pofáztak meg hőzöngtek, hogy ki kéne rúgni Simort. Szerencsére Orbán Viktor sokkal okosabb nálatok, és azt teszi, amit megbeszéltünk. Meg szerencsére az undorító pofázás is abbamaradt - végre. Jól tettük, hogy rá szavaztunk. Gyurcsány se volt rossz, de már lejárt lemez volt. Kellett egy másik arc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!