Még két alelnököt kap az MNB

2011. november 24. 17:49

Egy vagy két új alelnöki pozíciót hozna létre a kormány a Magyar Nemzeti Bank vezetésében az Origo információi szerint. A lépés célja az lehet, hogy a kormány így szerezzen befolyást az intézményben, illetve hogy ezáltal is szűkítsék az eddigi alelnökök mozgásterét.

2011. november 24. 17:49

Napokon belül az országgyűlés elé kerülhet az új jegybanktörvény, amely két ponton tér el lényegesen a jelenlegitől: egyrészt visszaállítanák a Simor András elnöksége alatt megszüntetett igazgatóságot, másrészt egy vagy két fővel több alelnök dolgozna a nemzeti bank felsővezetésében. Az Origo információi szerint utóbbi lépés célja az, hogy az MNB-n és - a jegybank elnöke, két alelnöke és négy külsős szakértő által alkotott - monetáris tanácson belül jobban érvényesüljön a kormány gazdaságpolitikája.

Az Origo által megkérdezett források valószínűsítik, hogy az új alelnökök kinevezésével átszervezik a jelenlegi alelnökök hatásköreit is. Az Origo szerint azonban bármennyire is próbálja a kormány kóstolgatni az MNB-t, Simor András vélhetően nem fog lemondani 2013-ig, mandátuma lejártáig.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2011. november 25. 08:41
Bakker, Simor elhúzza egy év múlva a belét mit kell állandóan csesztetni? Nem az MNB miatt bóvli az ország hanem a kócos tekintetű és pancser gazdája miatt!
HSL
2011. november 25. 06:03
ugye mondom, hogy a flepnis focis nem fogja fel a sakk szabályait: http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/11/24/leminosites/
HSL
2011. november 24. 22:38
csak nem fogja fel a flepnis focis a sakk szabályait
pityesz74
2011. november 24. 19:59
Nagyon helyes. Amennyiben nem a kormány és a parlament befolyása alatt van a MNB, az mindig is a nemzetközi pénzpiac érdekeit fogja képviselni, nem pedig a fenntartó nemzetét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!