Korábban is tudhattak a hatóságok Welsz üzleteiről

2014. március 24. 09:04

„Pincényi hagyatékot” adott át Welsz Tamás a rendőröknek halála előtt ‒ értesült a Népszabadság. A lap szerint Welsz nem csak bissau-guineai útlevelekkel, de rendszámokkal és jövedelemigazolásokkal is üzletelt, és a magyar hatóságok már korábban tudtak erről a tevékenységéről.

2014. március 24. 09:04

Hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át a rendőrségnek Welsz Tamás a halála előtt ‒ írja a Népszabadság. Nem csak az irodájában előkészített iratokat, de a pincében tárolt régebbi dokumentumokat is a rendőrök rendelkezésére bocsátotta. A lap szerint a pincerekesz kinyitásánál két idős hölgy is jelen volt. Ezután Érden Welsz élettársa jelenlétében adta át azokat a papírokat és adathordozókat, amiket a korábbi házkutatás alkalmával nem találtak meg a hatóságok.

A Népszabadság forrásai szerint Welsz nem csak útlevelekkel üzletelt, hanem bissau-guineai rendszámokkal és forgalmi engedélyekkel is, valamint az afrikai országból származó jövedelemigazolásokat is értékesített. Ezekkel  tulajdonosaik a magyar hatóságok előtt „hitelt érdemlően bizonyíthatták”, hogy jövedelmük (vagy annak egy része) Bissau-Guineában keletkezett és ott már adóztak utána.

Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy Welsz a teljes illegális tevékenységére vonatkozó dokumentációt átadta-e a rendőröknek. A Népszabadság szerint a magyar hatóságok korábban is tudhattak Welsz üzleteiről, ugyanis 2005-ben a Maliba jelölt konzult azért utasította el a külügy, mert bissau-guineai útlevéllel és rendszámmal közlekedett Magyarországon. A lap szerint tehát a külügy 2005-ben már tisztában volt azzal, hogy magyar állampolgárok adóelkerülés, a közlekedési bírságok elkerülése céljából bissau-guineai útleveleket és rendszámokat használnak. 

Welsz Tamást egyébként többször is jelölték Bissau-Guinea tiszteletbeli konzuljának, de jelölését a Külügyminisztérium elutasította.

2011-ben ráadásul már valaki feljelentette Welsz Tamást, amiért utazásra alkalmatlan útlevelet adott el neki – írja a lap, ám ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg. 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. március 24. 15:41
Lincshangulat alakult ki a Bissau Guineában tartózkodó nagyobb magyar bamakós csapatban, amikor hétfőn kiderült, hogy a helyi kormány az egy nappal korábbi ünnepélyes ígéretét megváltoztatva mégsem veszi meg a magyarok autóit. A kormányzat tagjaival lökdösődésig fajult vita végül megtette a hatását, és végül az ígértnél ugyan kevesebbet, de tizenhét autót megvásárolt az állam. Hétfő estére állítólag kimerültek Bissau Guinea eurótartalékai. http://index.hu/bulvar/2012/01/31/magyarok_fosztottak_ki_bissau_guinea_eurokeszletet/ Malam Bacai Sanha egyik utolsó fotóján Wellsz Tamással, Bissau Guinea kinevezett tiszteletbeli konzulával egyeztett a Budapest-Bamakoról. 2011 novemberében. http://2012b2.blog.hu/2012/01/09/a_bissau_guinea_elnoke_halott_indulok_paraznak MI?
DezInf
2014. március 24. 15:21
Azt hiszem korai még a zöröm a fidex-kdnp vonalon. Ők is sárosak, legalább hatan-heten. Mi a helyzet w barátnőjével? Valószinűleg ő mindenről tud. Kétlem, hogy bármelyik biztosító társaság kötne vele nagyértékű életbiztosítást. Nem elég csak a papírokat eltüntetni:))
sasadi
2014. március 24. 15:05
Halála előtt még idejében könnyített a lelkiismeretén. Remélhetően ezt jóváírják neki a másvilágon. Nyugodjék békében!
Berecskereki
2014. március 24. 13:24
"Korábban is tudhattak a hatóságok Welsz üzleteiről" Mégis mit csinált ekkor és ezt követően a külügy és az NBH? Netán megbízta Welszet „Bissau-guneai panama egy misszióvezető szemével” c. videofilm elkészítésével? Megjelentetni azonban már nem tudták, mert Simon Gábor lebukott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!