Pórul jártak a zöld gazdák a kormány döntése miatt

2014. július 25. 14:58

Augusztus végén lejárnak a zöldberuházásokra felvehető AKG-támogatások – írja a 444. Mivel a rendszer csak 2016 januárjában indul újra, ezért több tízezer gazdálkodó 45-50 milliárd forinttól esik el. A kormány szerint Brüsszel a ludas, a MOSZ főtitkára szerint viszont az egészről a kormány tehet.

2014. július 25. 14:58

Leáll augusztus végén a zöldberuházásokra fordítható AKG-támogatások kifizetése, így több mint tízezer gazda eshet el évi 45-50 milliárd forinttól – írja a 444. Ezzel az EU-s támogatással olyan gazdálkodókat támogattak, akik zöld termelési módszerekre váltottak, vagy természetvédelemre költöttek. Ilyen jellegű gazdálkodást hosszú távon lehet folytatni, a támogatás nélkül nem is sokan tudnának belekezdeni. Ha most egy év kimarad, sokaknak valószínűleg vissza kellene váltania a korábbi gazdálkodási formákra, így öt év munkája veszne kárba.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy 2016 januárjában indulhat meg újra az AKG-pénzek kifizetése. Kis azt is elmondta, hogy Brüsszelben csúsztak meg a költségvetés elfogadásával, ez az oka a támogatás leállításának. A 444 cikke szerint azonban Brüsszelben észrevették a problémát, és felajánlották, hogy egy évig változatlan formában meghosszabbítják a pénzek kifizetését. Ezzel a lehetőséggel azonban valamiért nem élt a magyar állam. A 444-nek nyilatkozó Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára szerint azért, mert a kormány át akarja alakítani az AKG-támogatások rendszerét, és mivel erre nem volt elég ideje, inkább befagyasztotta a pénzeket.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. július 25. 22:43
Hiába, ha egyszer a szakértő kormány a zemberek és a családok oldalán áll, akkor nem állhaz a gazdákén is. Szivacs ez az oldalonállás.
Ígymegyez
2014. július 25. 21:06
Valójában legalább 10 éves története van az agrár környezet gazdálkodásnak, 2003-ban már megvolt az első, kísérleti éve. Sajnos sok sebből vérzett, rengeteg hibával döcögött, néha éppen a természetvédelem ellen (és nem környezetvédelem, az más) dolgozott egy-egy részlete, de mégis hasznos, sok pozitív eredménye is volt. Ezt elqurni nagy kár volt és nagy balfasság. Nem csak a gazdálkodók támogatása miatt, hanem a természetkímélő gazdálkodások miatt is fontos lenne folytatni. Persze ezt a kormányzatot abszolúte nem érdekli a természetvédelem, s bár idióta Illés elment, utódja még annyit se mondott fapapucs. És lásd állami földek haszonbérleti pályáztatása = a gazdálkodó nemzeti parkok kinyírásával, legalábbis a köv. években várható ennek a már megkezdett folyamatnak ilyen eredménye.
csuka
2014. július 25. 15:16
A NER újabb sikere ...
=nessuno=
2014. július 25. 15:13
Brüsszel gálánsan továbbvitte volna a projektet, de a szabadságharcosok elcseszték...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!