Évekkel ezelőtti parlagfűmutyira derült fény

2014. szeptember 29. 08:47

Több mint egymilliárd forintot ajánlottak fel az adófizetők 2009-ben az adójuk 1 százalékából parlagfűmentesítésre, ehelyett azonban végkielégítésekre, terepjáróra és számítógépekre költötte a pénzt a kormány 2011 első felében. Csak most lett vége a közérdekű adatok kiadása iránti pernek, így kiderült, pontosan mire költötték a pénzt.

2014. szeptember 29. 08:47

Az adó 1 + 1 százalékából a második 1 százalékot nem csak egyházaknak lehet felajánlani, de az Országgyűlés által meghatározott kiemelt célokra is. Ilyen volt 2009-ben a parlagfűmentesítés, amire 177 ezer adófizető összesen 1,1 milliárd forintot ajánlott fel.

Egy civil szervezet, látva, hogy a parlagfűhelyzet semmit sem javult, tájékoztatást kért a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, de hiába. Végül közérdekű adat kiadása iránti pert indítottak a TASZ segítségével, de csak 2013-ban.

Végül a Fővárosi Törvényszék az adatok kiadására kötelezte a minisztériumot, így kiderült, hogy valójában végkielégítésekre költötték a pénzt, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket és irodaszereket is, sőt egy Sziget-kitelepülést is ebből finanszíroztak 2011-ben; bár itt részben a parlagfű is téma volt.

Százmilliót azért költöttek a gyomnövény légi felderítésére és negyvenet közérdekű védekezésre. 

A Költségvetési Felelősségi Intézet szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a meghatározott célra felajánlott összegeket másra költötte. Szerinte a zárszámadáskor ezt az Országgyűlésnek sem szabadott volna jóváhagyni, és az is kérdéses, hogy az Állami Számvevőszék miért nem tett semmit.

A hvg.hu által megkérdezett parlagfűszakértő szerint a felajánlott egymilliárd forintból nagy előrelépést lehetett volna elérni a kétmillió allergiás érdekében.

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potyka
2014. december 02. 17:55
Nincs ebben semmi meglepő! Ezek a fityiszesek ilyenek!
egy vélemény
2014. szeptember 30. 13:48
Egy kis érdekesség! A fideszes kormány számára kínos Origo cikket az Orbánpárt nyilvánvalóan cenzúrázta. Tegnapi hír volt ott is, hogy a parlagfű irtás céljára átutalt pénzeket az Orbán kormány egyszerűen elsikkasztotta. Az erről megjelent tegnapi origo cikket és a kommenteket egyszerűen törölték. Próbálják csak megkeresni. http://www.origo.hu/itthon/20140929-parlagfu-irtas-helyett-vegkielegitesre-ment-az-adonk-egy-szazaleka.html „22 órával ezelőtt ... Elnézést kérünk, ez az oldal jelenleg nem elérhető, vagy nem létezik. Kérjük válasszon a csatornamenüből! „
egy vélemény
2014. szeptember 29. 17:55
Még annyit, a 2 ezres évek első évtizedében még a szoci kormányzás idején is volt arra lehetőség, hogy a "második egyházi százalékot" fel lehetett ajánlani egyéb nemzeti célokra is, ilyen volt a határon túli magyarság támogatása. Bár az utolsó keneten kívül, a katolikus egyházi szentségekben részesültem, de a papok helyett inkább az önhibájukon kívül határon kívülivé vált embereket kívántam támogatni. És miért is szűnt meg ez a lehetőség? Mert a bejegyzett nagy egyházak, főleg a KDNP ezt megfúrta és Fidesz is a fúrás mellé állt. 2010 óta a Fidesz kormány alatt csak az egyháznak lehet felajánlani ezt az egy százalékot, a hátáron kívűl szorult magyaroknak nem. Jó ez így?
egy vélemény
2014. szeptember 29. 17:35
Én magam például az „egyházi egy százalékot” a 2009-es évben a parlagfűírtásra ajánlottam fel- sajnos egyik gyermekem allergiára hajlamos - nem gondoltam, hogy egy tolvaj banda később ezt arra költi, amire akarja. Akkor ez, hogy megy? Ennyire semmibe lehet venni az ember akaratát? Még egy- két év és mondjuk az egyháznak adott pénzt Orbán Fruzsina lagzijára fogják költeni? Elvégre lesz ott majd pap is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!