Karikó Katalin: Az oltások szabadítanak ki a járványból

2020. december 30. 18:20

A magyar biokémikus ugyanazzal a régi autóval jár és visszautasítja a Nobel-díjjal kapcsolatos felvetéseket, derül ki az El Paisnak adott interjújából. Nyárra szerinte visszatérhetünk a normális élethez.

2020. december 30. 18:20

A Pfizer/Biontech-vakcina szabadalmát kidolgozó Karikó Katalin a spanyol El Paisnak azt nyilatkozta, hogy az oltóanyag teljesen természetes összetevőkből készült – írta meg a Telex.  „Nincs semmilyen ismeretlen anyag benne, egyetlen állatból sem használtunk sejteket, sem baktériumokat” – mondta az oltóanyagról, ami szerinte nem jelent egészségügyi kockázatot.

A Telex emlékeztetett: Karikó december 23-án kutatótársával, Drew Weissmannal együtt oltatta be magát. Vele dolgozta ki a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazását. „Ha nem lenne törvényellenes, már korábban is beadtam volna magamnak a laboratóriumban, de mindig szerettem betartani a szabályokat” – mondta Karikó, és hozzátette: a védettség csak 10 nappal az első adag beoltása után alakul ki, ekkor a hatásossága nagyjából 88,9 százalékos, ami a második dózissal 95 százalékosra nő.

Nyáron visszamehetünk a tengerpartra

Ezek az oltások kiszabadítanak minket ebből a járványból. Nyáron valószínűleg visszamehetünk a tengerpartra, visszatérhetünk a normális élethez. Nincs kétségem, hogy az Egyesült Államokban, ahol naponta több mint háromezren halnak meg a vírus miatt, az embereket be fogják oltani, különösen az idősebbeket” – mondta Karikó, aki szerint fontos kiemelni, hogy a vakcina a vírus 20 mutált variánsát is képes volt semlegesíteni a tesztek során – írta a Telex.

Nobel-díj?

A portál hozzátette: több tudós is kijelentette már, hogy Karikónak Nobel-díjat kellene kapnia a felfedezéséért. Derrick Rossi, a Moderna egyik alapítója a STAT magazinnak mondta, hogy Karikónak és Weissmannak meg kell kapniuk a kémiai Nobel-díjat. Kenneth Chien, a svéd Karolinska Intézet kardiovaszkuláris biológusa és a Moderna társalapítója szintén egyetért ezzel.

„Az elmúlt 40 évben nem kaptam különösebb elismeréseket”

A Telex hangsúlyozta: Karikó a díjakkal kapcsolatos felvetéseket inkább visszautasítja. „Az elmúlt 40 évben nem kaptam különösebb elismeréseket a munkámért, még a vállamat sem veregették meg. Nincs szükségem rá. Tudom, hogy mit csinálok, és tudom, hogy ez fontos. Túl öreg vagyok már ahhoz, hogy megváltozzak, nem viselek ékszereket, és ugyanazzal a régi autóval járok” – mondta a magyar biokémikus.

(Telex)

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rókabácsi
2020. december 31. 15:02
és ha mégse? jóslás mindig rizikós!
Rugo
2020. december 31. 01:09
"Derrick Rossi, a Moderna egyik alapítója a STAT magazinnak mondta, hogy Karikónak és Weissmannak meg kell kapniuk a kémiai Nobel-díjat. " --- Ugyan miért, ennek az egésznek semmi köze a tudományhoz. Egy gyógyszerfejlesztés, ami a pénzről szól. Ráadásul amíg a COVID eredete nem tisztázott, örüljenek, ha senkit nem lincselnek meg.
Rugo
2020. december 31. 01:02
"Kenneth Chien, a svéd Karolinska Intézet kardiovaszkuláris biológusa és a Moderna társalapítója szintén egyetért ezzel" --- Money money money, mondjuk a Moderna társalapítója inkább a COVID kifejlesztőjének is ajánlhatná a Nobel díjat. A kurva anyátokba!
Kanmacska
2020. december 30. 23:36
Aki be akarja oltatni magát, az oltassa be, aki meg nem akarja, az ne oltassa! Vitázni kár ezen. Senki nem olyan marha, hogy saját meggyőződése ellen tegyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!