Hárommillióval kevesebb magyar lehet a Kárpát-medencében 30 év múlva

2021. február 24. 09:48

Kutatók négy lehetséges forgatókönyvet ismertettek.

2021. február 24. 09:48

A jelenlegi 12 millióról körülbelül 9 millió főre csökken a Kárpát-medencei magyarság száma a következő harminc évben – írta meg a HVG egy tanulmány alapján. Péti Márton, Pakot Levente, Megyesi Zoltán és Szabó Balázs A Kárpát-medencei magyarság népesség-előreszámítása, 2011–2051 című tanulmánya négy forgatókönyvet ismertet.

A HVG ismertetése alapján „népességszám tekintetében készült egy alapváltozat, amelyet a szerzők a legvalószínűbbnek tartanak, egy pesszimista és egy optimista verzió, valamint egy úgynevezett »alapváltozat kiegyensúlyozott migrációval« (ebben nullának vették a migrációs egyenleget, míg az alapváltozat azzal számol, hogy többen mennek el, mint ahányan betelepülnek). A 9 milliós adat a legvalószínűbbnek tartott forgatókönyvből való (az előreszámítás a múltbeli folyamatok és tendenciák alapján becsült, a jövőre vonatkozó születési és halálozási ráták és migrációs egyenlegek alapján készült el).”

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvidrigajlov
2021. február 24. 11:21
Mátyás korában 4 millió volt a Királyság lélekszáma. Akkor is voltak tótok, németek, horvátok és oláhok a területen. 80% magyar. Azaz 3,2 millió. Utána két évszázad tömény dráma, mégis lettünk 15 milliónyian a következő két és fél évszázadban. A hárommillió kitántorgóval és a két világháborúval együtt is. Más kérdés, hogy nagyanyámnak 11 testvére volt, anyámnak öt, nekem meg egy. Viszont nekem és az öcsémnek már együtt hat gyerekünk van...nekik is lesz egyenként kettő-három. Ha mégsem, akkor is, 9 millióan is elegen lehetünk, belakhatjuk a Kárpát-medencét, feltéve, hogy nem verik szét az országot a muszlim bevándorlók, az EU, az USA, vagy a ruszkik.
Tomeksz
2021. február 24. 11:02
Tetszettek volna a rendszerváltáskor normális piacgazdaságot kialakítani és akkor nem ilyen adatok lennének . Mert a magyar nem azért nem szül , mert nem akar, hanem mert nincs miből eltartani sokszor még egy gyereket se .
csanaki
2021. február 24. 10:51
A HVG a magyarság sorvadásán élvezkedik. Túl erős lett volna a cím után vigyorjelet rakniuk, de odagondolják. "Fogyik a magyar" - ahogy a nagy példaképük, a szadesz mondta. Meg kell kísérelni kikelni a demográfiai gödörből. Ne sikerüljön az eltüntetésünk terve!
Íjász
2021. február 24. 10:26
A feladat adott. Fennmaradni minden nehézség, ellenségesség, rosszindulat, ártó szándék ellenére. Azt kell újra a normává tenni, hogy az embereknek családja van, és a családban 2-3 gyerek. Ha ez sikerül, akkor helyreáll a természetes szaporulat, és lassan gyarapodásnak is indul. Valószínű, hogy ez nem fog sikerülni mindegyik nemzetnek, a környező országok közül sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!