„Az európai vezetők bocsánatot kérhetnének Orbán Viktortól” – vita a családpolitikáról

2021. szeptember 24. 14:14

A jó családpolitikai gyakorlatokról tartott kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött a IV. Budapesti Demográfia Csúcs pénteki napja. A beszélgetést Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár moderálta, résztvevői pedig Novák Katalin családokért felelős miniszter, Milan Krajniak szlovák munka-, szociális- és családügyi miniszter, Janez Cigler Kralj szlovén munka-, család-, szociális ügyi és esélyegyenlőségi miniszter, Gatis Eglītis lett népjóléti miniszter, Bartha Tünde cseh miniszterelnöki kabinetfőnök, valamint Lorenzo Fontana korábbi olasz család- és fogyatékosságügyi miniszter volt.

2021. szeptember 24. 14:14
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Az embernek egy élete van, nem lehet élesen elválasztani a munkát, a személyes életet és a családot – ezzel a mottónak is beillő megjegyzéssel indította a beszélgetést a moderátor, Ekler Gergely, majd feltette a kérdést: mi a legvégső cél, amiért a megfelelő családpolitikát igyekeznek alkalmazni a beszélgetés résztvevői, és mi a személyes motivációjuk?

Novák Katalin válaszában kifejtette: férjével három gyermekük van, a legkisebb egy 13 éves lány, aki most még úgy képzeli, hogy 10 gyermeket szeretne, de közben orvosként szeretne dolgozni. Novák leszögezte: szeretné, ha a lánya sikeres orvos lenne, egyben megszületne a tíz gyermeke is.

Hozzátette: ez nemcsak a nőkre igaz, hanem a férfiakra is, akik egyre inkább jelen lévő édesapák szeretnének lenni, azaz a mesélésnél is ott szeretnének lenni, nem csak a fürdetéskor. Novák hangsúlyozta, hogy szeretné, ha a fiatalok valóban tudnának dönteni. 

Bartha Tünde, Andrej Babis cseh kormányfő kabinetfőnöke megjegyezte: ma 1,7 a cseh születési ráta, ami az ötvenes években is így volt. A rendszerváltás utáni eufória miatt ez a szám 1,9-re kúszott fel. Mint mondta, Babis mindent félretesz, ha Lili, a lánya hívja őt; mindegy, hogy Merkel, vagy éppen Orbán keresi, ilyenkor nekik sem veszi fel a telefont. Bartha hozzátette: ő maga is így működik. 

Lorenzo Fontana jelezte: ő egyszerűen Budapestre hozta a családját most a csúcs idejére. Szerinte fel kell tenni a kérdést, hogy mi az ember maga. Csak anyag vagyunk, vagy több vagyunk az anyagnál? „Nem hiszem, hogy csak anyag lennénk, hiszen megtanulta mindenki az anyanyelvét.

Fontana rámutatott: ha az európai munkaerőhiányt és demográfiai válságot bevándorlással akarjuk kezelni, akkor az azt jelenti, hogy az embert csak egy számnak tekintjük. Ez a materialista megközelítés puszta számra redukálja az embert. Azonban az ember közösségi lény: a közössége, hagyományai, kultúrája, értékrendje nélküli ember nem ember. A bevándorlás csak társadalmi feszültségeket szül. Egyben téves emberképből fakad a támogatása. Meg kell értetnünk, hogy nemcsak gazdaság van, hanem lélek is van, kultúra is van, hagyomány is van – fogalmazott.

Milan Kranjak szlovák családügyi miniszter azzal kezdte: egykor ő fürdette a lányát, amire felelősségteljesen felkészült. Szerinte mi Közép-Európában valahogy jobban értjük a mai helyzetet, mint a Nyugat; mi még családpártiak vagyunk. Mint elmondta:

Szlovákia sokat tanult Lengyelországtól és Magyarországtól.

Leszögezte: a család a társadalom alapköve, és nem a bevándorlás a megoldás a demográfiai problémákra. A szlovák családpolitikáróI elmondta: igyekeztek lefedni a születéstől a felnőttkorig tartó időszakot a különféle támogatásokkal. 

Janez Cigler Kralj szlovén családügyi miniszter elmondta: neki 4-11 éves gyermekei vannak, és néha úgy érzi, hogy az egész család vezeti a családügyi minisztériumot. Ők a családokat és a nőket támogató intézkedéseket igyekeznek hozni, hogy a nőknek ne kelljen otthagyni a karrierjüket, és annyi időt tölthessenek a gyermekeikkel, amennyit akarnak. Rámutatott: ma Szlovéniában a legmagasabb a dolgozó édesanyák aránya, és a gyermektelen férfiak közül kevesebben dolgoznak, mint a gyermekesek között. Hozzátette: minden előttük kormányzó szociáldemokrata kormány arról győzködött mindenkit, hogy nincs értelme befektetni a családokba, mert annak nincs hatása. De ez nem igaz, a magyar példa is mutatja, hogy van értelme és eredménye. 

Gatis Eglitis lett népjóléti miniszter úgy véli: nem állapot, hogy a melegházasságot be nem vezető országoknak nem akarnak támogatást adni az EU-s helyreállítási alapból, ez nem járható út. A szíriai válság és migráció kapcsán megjegyezte:

vannak európai vezetők, akik bocsánatot kérhetnének Orbán Viktortól.

Most ugyanis, hat évvel később, az afgán válság nyomában már mindenki azt mondja, hogy nem akarunk kontrollálatlan migrációt.

Szlovén kollégája, Kralj kifejtette azt is: a családpolitika tagországi felelősség az EU-ban, s az is kell maradjon, az EU maximum keretek létrehozásával tudna segíteni, de nem biztos, hogy azzal minden tagország egyetértene. A legjobb, ha ez a terület a tagállamoknál marad. 

Fontana azzal folytatta: mi úgy gondoljuk, hogy a családot egy férfi és egy nő alkotja, és a társadalom alapja a család. Mint kifejtette: az EU, ahogy azt megalkották, fontos lenne. Most kisebbségben vannak, akik az unió eredeti formáját támogatják, és vesztésre állnak, de hősökre van szükség, mert velük ez a trend talán megfordítható. Leszögezte: változtatnunk és harcolnunk kell, hiszen az új totalitarizmus el akarja pusztítani Európát. A magyar nép küzd ez ellen – emelte ki. Szerinte akik el akarják pusztítani Európát, azok a családra fognak koncentrálni. Nemcsak gazdasági csatát kell vívni, hanem kulturálisat is. Fontana elmesélte: az első nap, amikor miniszter volt, kimondta, hogy meleg család nem létezik, és rögtön rátámadt mindenki, kivéve a magyarokat.

Többször megfenyegették, a feleségét atrocitások érték Brüsszelben,

és kii kellett venniük az óvodából a gyereket, mert kiutálták. Rámutatott: kemény csata jön egy olyan totalitarista ellenséggel szemben, amely veszélyezteti a gyermekeink életét. „Köszönöm a magyar kormánynak és Katalinnak is, hogy beszálltak ebbe a csatába” – fogalmazott Fontana.

Bartha Tünde elmesélte: egy online konferencián megkérdezték, hogy mikor lesz harmadik vécé a cseh miniszterelnökségen. Azt válaszolta, hogy ha valaki odajön hozzájuk, hogy kell egy harmadik vécé, akkor majd elintézi. 

Kranjak szlovák miniszter kijelentette: ők amikor javaslatokat kapnak Brüsszeltől vagy az EU-tól, azt mondják, jaj, csak ne segítsenek nekünk! Emlékeztetett: Ferenc pápa elmondta szlovák útja során, hogy a közép-európai nemzeteknek világos tapasztalata van arról, milyen az, ha csak egy helyes vélemény van. Az EU feladata, hogy védekezzen az ideológiai kolonizáció ellen.

Lett kollégája megjegyezte: Brüsszelben először fel kéne ismerni, hogy fontosak a családi ügyek, de ez a felismerés még nem született meg. Szlovén kollégája úgy fogalmazott: nem valaki ellen harcolunk, hanem önbizalommal teli harcot folytatunk a családok érdekében. Ahogy II. János Pál mondta szlovén fiataloknak 1996-ban, akik közt ő is ott volt: Ne féljetek!

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zaj001
2021. szeptember 24. 17:44
Nem érdemes élezni a helyzetet, elég front van már nyitva.
simonvitéz
2021. szeptember 24. 16:04
Az európai demográfiai telet szimplán lehetetlen visszaforditani. Egyszerűen azért nem, mert a XX. században végképp eltűnt az a tradicionális paraszti réteg, amely biztosította egy egy nép létszámbeli utánpótlását. A városi proletár, hipster, értelmiségi stb nem vállal max 2 gyermeket. A jelenlegi Nyugat európai, bőven 2 alatt lévő szaporodási rátát is már jelentős mértékben a muszlim/afrikai bevándorlok biztosítják, nálunk és Közép Európa többi részén meg a cigányság. Az abortusz legalizálása, emberi joggá tétele szintén nem a demográfiai tél megállítását szolgálja. Summa summárum, küzdeni kell persze, mint malac a jégen, és Orbánhoz illik is ez a szerep, ez a feladat, de magunkat itt a fórumon ne csapjuk be.
luzitanxaver
2021. szeptember 24. 14:38
"kemény csata jön egy olyan totalitarista ellenséggel szemben, amely veszélyezteti a gyermekeink életét" Sajnos ez pontosan így van. A totalitarizmus természete pedig jottányit sem változott azóta, amióta (tévesen) azt gondoltuk, hogy végleg eltűnt a történelem süllyesztőjében.
fogas paduc
2021. szeptember 24. 14:34
" A magyaroknak nincs mindig igazuk, de mindig igazuk lesz."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!