Cél, hogy testben és lélekben egészséges, elégedett édesanyák és gyermekek hagyják el a kórházakat – így alakulnak át a szülészetek

2024. április 29. 17:52

Miként lehet az otthonszülés élményét a kórház falain belülre vinni? Mire van szüksége egy kismamának a háborítatlan szüléshez? Rövid- és hosszútávon milyen eredményeket várnak az átalakítástól? Többek között ezekről kérdeztük a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságát.

2024. április 29. 17:52
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Takács Péter egészségügyi államtitkár nemrég több fórumon is ismertette az új, komplikációmentes szülési modellt, amelynek irányát egyéves szakmai egyeztetés előzte meg. Az államtitkár kijelentette, hogy a háborítatlan szülésre egyre nagyobb a társadalmi igény. Ez többek között azt jelenti, hogy mindenki a saját tempójában, adott esetben a férjével vagy más hozzátartozójával érkezzen be az intézménybe. Miként lehet az otthonszülés élményét  a kórház falain belülre vinni? Mire van szüksége egy kismamának a háborítatlan szüléshez? Rövid- és hosszútávon milyen eredményeket várnak az átalakítástól? Többek között ezekről kérdeztük a Belügyminisztérium Egészségügyi Államtitkárságát.

***

Mit jelent pontosan, hogy családbaráttá válnak a szülészetek?

A családbarát szülészetekkel a kormány olyan modell kialakítására törekedett, amelynek középpontjában a baba, anya, apa egység áll, ahol a cél az ő igényeik felismerése és kielégítése. A családbarát szülészeti ellátás 

biztosítja a pozitív szülésélményt, mely a kutatások alapján elősegíti a későbbi gyermekvállalást.

A „Családbarát Szülészet” pályázati program két ütemben – 2018. szeptember 15-én és 2019. október 25-én – került kiírásra.  A két pályázatnak köszönhetően összesen 97 intézmény szülészete újulhatott meg. A családbarát szülészeti ellátások továbbfejlesztéséhez és rendszerszintű elterjesztéséhez a kormány 10 milliárd forint forrást biztosított 2018-2020. között.

A családbarát ellátás célja mind szakmailag, mind emberileg az elvárható legmagasabb szinten nyújtott ellátás – ennek eredményeként a testben és lélekben egyaránt egészséges, valamint elégedett anya és gyermek.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábban már kialakítottak pár ilyen létesítményt. Ezek jó gyakorlataiból építkeznek most tovább?

Kijelenthetjük, hogy egy olyan családközpontú program indult el, amely megváltoztatta a szülészek, szülésznők, gyermekorvosok, ápolók, védőnők szemléletét egy természetesebb és családias szemléletű szülészeti és újszülött ellátás irányába, azonban rendszerszintű változáshoz a program kiterjesztése és folytatása elengedhetetlen.

Miként lehet az otthonszülés élményét a kórház falain belülre vinni?

A családbarát alapelvekre épülő szülészeti és újszülött ellátásról szóló egészségügyi szakmai irányelv ajánlásai alapján előnyös, ha a szülő nő megválaszthatja, hogy milyen pozícióban szeretne vajúdni, illetve ha a kórház biztosítja a vajúdást megkönnyítő eszközöket (pl. bordásfal, labda, kád, zuhanyozó, megnyugtató zene lehetősége, családias környezet). Emellett pedig 

a vajúdás és a szülés alatt egy kísérő jelen lehet a szülő nő mellett. 

Az anya által választott kísérő, – vagy kísérők – jelenléte az anya biztonságérzetét fokozza, ezzel a szülés menetét jótékonyan befolyásolja. 

Ezt is ajánljuk a témában

A családbarát szülészeti ellátás elvei alapján szülés után javasolt az újszülöttet az anya mellkasára tenni, és a bőr-bőr kontaktust folyamatosan, legalább egy órán át fenntartani. Emellett biztosítani kell, hogy az anya a későbbiekben is minél többet lehessen a gyermeke mellett, igény szerint szoptathassa. Rooming-in ellátás során megvalósul, hogy az anya és újszülöttje egy kórteremben legyenek elhelyezve, így a rutinvizsgálatok és mérések idejére sem kell külön válniuk. Fentiekkel biztosítottá válik az otthonszülés élménye intézeti keretek között.

Milyen speciális eszközöket és szakembereket igényel ez az átalakítás?

A laktációs tanácsadó jelenléte a kórházakban hozzájárulhat a magas szintű ellátás biztosításához.  A tárgyi feltételek felsorolását a szülészet, újszülött PIC, koraszülött és csecsemőosztályok, részlegek esetében javasolt lehet kiegészíteni mindazon eszközökkel, bútorokkal, felszerelésekkel, melyekkel az anya-baba-családbarát szemlélet megvalósítható.

Hol és mikortól válik elérhetővé ez a lehetőség? Kik vehetik igénybe?

A Családbarát Kórházi Osztály címet 2018 és 2023 között 29 kórház 71 osztálya nyerte el. A Családbarát Kórházi Osztály és a Családbarát Kórház díjak a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom közös alapítású díjai.

Családbarát szülészet működik például a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központban, a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórházban, a karcagi Kátai Gábor Kórházban, a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban, a Békés Vármegyei Központi Kórházban, a Dombóvári Szent Lukács Kórházban és  a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban.

A fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók területi ellátási kötelezettségéről (TEK) a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ  nyilvántartást vezet, amely ITT érhető el.

Az ellátott lakcíme, vagy tartózkodási helye határozza meg, hogy a területi ellátási kötelezettség alapján melyik egészségügyi szolgáltató köteles őt ellátni. A területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező egészségügyi intézmény esetében a megkeresett egészségügyi intézménynek 48 órán belül írásban nyilatkoznia kell arról, hogy fogadja-e a beteget. 

Mire van szüksége egy kismamának a háborítatlan szüléshez?

Azt, hogy mire van szüksége a kismamának a háborítatlan szüléshez, az egyedi igények és ingerküszöbök határozzák meg.

A háborítatlan szülés kritériumai lehetnek például ha,

•         a szülést követően az újszülött az anya hasán marad (skin to skin kontaktus biztosítása),

•         a köldökzsinórt csak a pulzáció megszűntét követően vágják át,

•         nem fürdetik meg az újszülöttet, mivel a magzatmáz védi az újszülött bőrét és fontos szerepet tölt be a primer bőrkolonizációban,

•         a szülés alatt nem kerül sor rutinszerű gátmetszésre,

•          az újszülöttet a méhen belüli állapotot biztosítva melegen tartják,

•         szülés után lehetőleg 30 percen belül a szoptatás biztosítása.

A családbarát szülés során a szülő nő családi szülőszobában – amennyiben az adott intézmény infrastrukturális feltételei megengedik ilyen szoba működtetését – az általa választott kísérővel együtt, természetes szemléletű szülészeti gyakorlattal, az egyéni igényeknek megfelelően megválasztott szülési módok alkalmazásával, háborítatlanul szülhet, amely a kórházi ellátás és biztonság mellett kedvező pszichés feltételeket is nyújt.

Mi történik, ha a szülés során komplikáció lép fel?

A családbarát szülészetek II. illetve III. ellátási  szintű szülészetek.

Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről szóló 60/2003. (X. 20.) ESzCsM rendelet határozza meg a személyi és tárgyi feltételeket.

A II. ellátási szint azokat a szülészeteket jelenti, amelyeken több mint évi 500 szülés zajlik, nincs koraszülöttintenzív-ellátás, neonatológus pedig 24 órán át elérhető. A III. ellátási  szint már ennél magasabb fokú ellátást nyújt, ezeken a szülészeteken az előzőek mellett koraszülöttintenzív-osztály működését is biztosítja, tehát 

komplikáció esetén a szakemberek rendelkezésre állnak.

Rövid és hosszú távon milyen eredményeket várnak ettől az átalakítástól?

A családbarát szülészetek kialakítása már a korábbi években megkezdődött, amelynek célja a mind szakmailag, mind emberileg az elvárható legmagasabb szinten nyújtott ellátás megvalósítása, amelynek eredményeként a 

testben és lélekben egyaránt egészséges, elégedett kismamák, édesanyák és gyermekek hagyják el a kórházakat.

Rövidtávon ennek érdekében az infrastruktúra javításán túl különböző eszközökkel az ellátás szemléletének megújítását is célul tűztük ki, hosszú távon a családközpontú ellátás országos, egyenletes színvonalú megvalósítására törekszünk.

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. május 01. 08:56
Idióták az állami kórházak úgy elvannak adósodva,leépülve hogy az a néhány kismama aki szülni akar az otthon vagy külföldön szül.Az állami kórházak képtelenek ellátni a betegeket,nincs megfelelő minőségű és mennyiségű élelmezés.óriási az eszköz hiány ,nincs megfelelő személyzet a betegek ellátására.Kosz,WC papír,gyógyszerek,segédeszközök stb.Leromboltátok a honi EÜ intézményeket és ez világosan látszik a statisztikai adatokba is azaz a nők a nyomorba ,nem szülnek,és nem akarnak belehalni a szülésbe!
lordzoltanus
2024. április 30. 14:03
"Mire van szüksége egy kismamának a háborítatlan szüléshez?" Helyben működő még nem bezárt szülészeti osztályra pl.
palika-2020
2024. április 29. 19:55
Annyival kiegészíteném, hogy hagyják békén a gyereket az anya hasában amíg be nem indul a szülés, persze ha nincs baj. Mi aláírtunk minden egyes nap egy papírt, hogy vállaljuk a kockázatot, bár nem értettük milyen kockázatot. A szülés be is indult pár nap múlva, minden tökéletesen rendben ment, mivel Isten így teremtette az emberi születést. Magyarországon az esetlegesen megtörténő probléma miatt a szülést idő előtt megindítják. Az elmúlt hetekben így járt egy ismerősöm is, persze a gyerek nem akart kijönni, császár lett a vége. Mi kérdeztük a szülésznőt mi ez a hülyeség, azt mondta az ügyvédek miatt van. Az ember Isten akar lenni, legalább a megszületendő gyermeket hagyjátok békén. Mindennek meg van az ideje, a születésnek is. Tiszteletem azoknak az orvosoknak akik értik miről beszélek!
Patika
2024. április 29. 19:08
Ez már tényleg rendben levő és átgondolt pozitív húzása a BM-nek. Aki gyermeket vállal az legyen megbecsülve és ezt érezze. Minél jobb neki annál könnyebben vállalhat még egy és mégegy vagy akárhány gyermeket. Nem a szívhanggal kell zsarolni a nem akarókat hanem a kórházi promt megsegítéssel a vállalókat. Én a kormány helyében ott helyben kézbesíteném az egyéb támogatásokat. (a károgó ajándék-biztosítási ügynököket a picsába ki és elzavarva onnan 1 km körzetnél távolabbra )
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!