Így dolgozunk mi: egyre ritkább, hogy valakinek mindennap nyolc órát az irodában kell töltenie

2024. április 01. 18:06

Home office, remote, hibrid munkarend, a covid előtt ezek sokaknak ismeretlen fogalmak voltak, mostanra a munkahelyek alapjait képezik.

2024. április 01. 18:06
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: BARBARA GINDL / APA / AFP

A koronavírus bő négy évvel ezelőtti megjelenése mindannyiunkat rákényszerített, hogy hosszabb időre az irodát magunk mögött hagyva ilyen-olyan munkánkat az otthonunkból végezzük. A járvány végeztével azonban a munkaerőpiacon elindult egy átrendeződés, ugyanis míg a legtöbb helyen korábban megkövetelték a heti 40 órás személyes jelenlétet, ez mára szinte mindenhol visszaszorult. 

A munkavállalók körében mostanra elvárt lett, hogy legalább hibrid munkarendben legyenek foglalkoztatva, azaz hetente csak kettő vagy három napot kelljen bejárni a munkahelyükre. Több nagy multinacionális vállalat a költségracionalizálás érdekében irodájának méretét csökkentette, így ha egyszerre az összes munkavállalónak egy adott időpontban bentről kéne dolgoznia, nem lenne mindenkinek hely.

Ez a munkarend a munkavállalónak is előnyös – már, ha hatékonyan tud otthonából dolgozni –, ugyanis nem kell az összes hétköznap ingáznia a munkahelye és lakhelye között.

Berobbant a home office

A legnagyobb hazai munkaközvetítő portál, a Profession.hu a Mandiner megkeresésére elárulta, hogy az adatbázisukban szereplő hirdetéseket vizsgálva egyértelműen a járványhelyzet után kezdett jelentős mértékben növekedni a távmunkavégzést biztosító munkalehetőségek aránya. 

Míg 2021 januárjában még csak három százalék körüli volt a home office vagy a távmunkavégzés említésének gyakorisága a hirdetésekben, 2021 októberére ez az arány megduplázódott, 2023 elejére pedig már az álláslehetőségek közel 10 százalékában szerepelt”

– közölték.

A Profession.hu adatai alapján az idei februári adatok szerint pedig a hirdetések 12,2 százalékában említik ezt a lehetőséget. Úgy fogalmaztak, hogy a KKV-k esetében valamivel alacsonyabb a home office említések aránya, de az általuk feladott hirdetéseknek is a 11 százalékában szerepel. A nagyvállalatok hirdetéseinél ez az arány 14 százalék.

A cég tavaly nyáron csinált egy reprenzentatív felmérést, amelyből kiderült, hogy a legtöbb dolgozó – a válaszadók közel fele - a hibrid munkavégzési formát preferálja, azaz amikor bizonyos napokon otthonról, máskor pedig a munkahelyen dolgozhat. Munkahelyen a munkavállalók 36 százaléka dolgozna szívesen, 15 százalékuk pedig kizárólag otthonról szeretne.

Fontos a fizetés, de…

Lapunknak a Profession.hu elárulta, hogy az álláskeresőknél még mindig a fizetés mértéke a legfontosabb szempont, ezek után jön a munkahely elhelyezkedése és a megfelelő munkaidő és munkarend. 

Utóbbi jelentősége a pandémia alatt és után erősödött meg”

– közölték.

A felmérésük alapján ezt követik az olyan árnyaltabb jellemzők, mint a munkakörülmények, a kollégák, a csapat, valamint a hangulat és a munkahely atmoszférája. Az önálló munkavégzés igénye, valamint a továbbképzések vagy akár az előrelépési lehetőség mellékesnek számít a hazai munkakeresőknél. 

Generációkra lebontva látható, hogy a válaszadók döntő többségénél a fizetés mértéke volt a legfontosabb szempont, a legfontosabb motiváló tényező az álláskeresésnél, csak ez után jött a jó munkahelyi közösség és a hangulat. A Profession.hu felmérése szerint a legidősebbek számára a munkahely és lakóhely távolsága kerül be harmadik legfontosabb szempontként,, míg az Y generációnál a rugalmas munkarend szintén, míg a Z generációnál pedig a kellemes irodai környezet és a cég által képviselt értékek is számítanak. 

A kutatásból kiderült, hogy a home office és a távmunkavégzés lehetősége a fiatalabb munkavállalók számára a fontosabb: míg a X generációsok 23 százaléka, addig az Y generáció képviselői közül 36 százalék válaszolta, hogy fontos neki ez a szempont egy munkahely esetében, ez az arány a Z generáció képviselőinek esetében 46 százalék.

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:15
🍓 ️ ­A­ ­­­d­ö­­­g­ö­s­­ ­­l­­­á­n­­y­­o­­k­­­ ­v­­­á­r­­­n­­a­­­k­­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
2024. április 02. 08:39 Szerkesztve
Az egész megint egy aljas hamis propaganda. A minap amikor a német mozdonyvezetök megállapodtak a munkaadoval a 35 orás munkaidöröl felmerült az is, hogy nekik is alternativa lehet a home office-ból valo munkavégzés ( amit a jelenlegi technologia már elvben lehetövé is tesz, de….) . Szoval sokkal fontosabb lenne azt firtatná ilyen szervezet, hogy ez nem e végtelen kizsákmányolás egyik formája? A munkaado semmit nem vállal a munka elvégzésével kapcsolatban mig a munkavállalonak bármikor bármit el kell végeznie a saját háztartásában annak minden vetületében, söt nemcsak ott de az élete minden pillanatában jöhet valami ezzel kapcsolatban. Ez a hozzáállás teljes mértékben a munkavállalora soz minden felelöséget és csak álmodozni lehet a 35 valahány orás munkaidöröl és egyebb a munkával járo kondiciokrol.
palicsi-2
2024. április 02. 08:23
"hetente csak kettő vagy három napot kelljen bejárni a munkahelyükre" A magam fajta földhözragadt melósnak, ez azt jelenti, hogy amivel eddig, öt napig szöszölt, az valójában két-három nap alatt is elvégezhető!
Nuttika
2024. április 01. 21:44
"egyre ritkább, hogy valakinek mindennap nyolc órát az irodában kell töltenie" - valóban. Egyre többet vagyok benn 9 órát, vagy többet. Munkakezdésre nem beérni kell, fel kell venni a munkát. Kiszállni meg akkor szállok, mikor engedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!