Mérő Vera: Az, hogy egy gyerek anyja leszek-e, vagy a macskámmal akarok élni, az én döntésem

2024. április 29. 06:44

Miért érzi bárki úgy, hogy ezt véleményeznie kell? – teszi fel a kérdést anyák napja kapcsán írt cikkében a feminista szerző.

2024. április 29. 06:44
null

Nyitókép: képernyőfotó Mérő Vera TEDx-előadásából

A Glamour felületén adott hangot a gyermekvállalással kapcsolatos gondolatainak Mérő Vera. Meglátása szerint a gyermekvállalás nem közügy.  

Az, hogy valamikor egy, kettő, három gyerek anyja leszek vagy senkié, hogy a macskámmal akarok élni, egy férfival vagy egyedül, nem közügy, hanem az én döntésem vagy sorsom

– tette hozzá. 

A közelgő anyák napja kapcsán merült fel újra a kérdés Mérő Verában, aki szerint az anyaságot minden szépsége mellett rengeteg konfliktus terheli. Mérő szerint „a nőknek egy évben kétszer jár a virág, nőnapkor és anyák napján. Egy évben egyszer kötelező értékelni a rengeteg hátrányt, láthatatlan munkát és – akár önként vállalt – áldozatot, ami még mindig a nők sajátja”.

Tudatos gyermektelenség

Mérő írásában arra is felhívja a figyelmet, hogy miközben a nők egyre inkább elutasítják ezeket az aránytalan hátrányokat és áldozatokat, egyre többen tudatosan döntenek akár úgy is, hogy nem vállalnak gyereket, függetlenül attól, hogy társra találnak vagy sem.

A jelenségre magyarázatként három szempontot sorol fel. Az első, hogy kitolódott a gyerekvállalás ideje. Az, aki eljut az érettségiig, az mind ritkábban vállal gyereket 18 és 28 éves kora között, és egyre többen vállalják a kockázatot, ami a negyven feletti gyerekvállalással jár. Emellett van aki a karrierjét szeretné előbb sínen látni. 

Második szempontként megjegyzi, hogy nemtől függetlenül egyre nehezebb és egyre nehezülő partnerkeresés. Panaszkodnak már nemcsak az online térben elmagányosodó, egzisztenciális kilátástalansággal küzdő húszasok, hanem már a harmincas-negyvenesek is. Ez a kérdés pedig szorosan összefügg az anyagi biztonság kérdésével, ami szintén nem elhanyagolgató szempont.

Harmadik szempontként Mérő Vera megjegyzi, hogy egyéni életutak vannak, jól-rosszul meghozott döntések és azok folyományai. „A kérdés, hogy emiatt hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, és hogy ezek az érzések belőlünk fakadnak vagy a környezetünk ülteti el bennünk szépen, módszeresen?” – teszi fel a kérdést a szerző.

 Mérő Vera kiemeli, hogy ezek az okok együttesen is megjelenhetnek.

„Minden nő magának szül – ezeréves »bölcsesség« ez, nagyanyáink bölcsessége, korunk rideg valósága”.

– tette hozzá a szerző.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Mérő Vera

Facebook

Idézőjel

De az magához Dobrevhez is méltatlan, ha erre az a válasz, hogy egy emberként tagadják el Magyar jelentőségét.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Ungváry Zsolt

Mandiner

Idézőjel

Vajon nem több megfontoltsággal húznák be az ikszet a polgárok, ha tudnák, hogy tettük a következmények függvényében visszakereshető?

 

Összesen 199 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palmimi85
2024. május 04. 15:17
Ez a büdös qrva jobb is, ha csak a macskájával szexel és nem csináltat magának gyereket!
csakazigaz-az1xbiztos
2024. május 01. 10:14
Kár hogy a kedves anyukája nem így gondolkodott, és inkább ő is egy macskát választott volna gyermekvállalás helyett.
sciohyper
2024. április 30. 09:38
"Az, hogy valamikor egy, kettő, három gyerek anyja leszek" Hát, vérocska, ez már nem kérdés, mert eléggé eldőlt! 40 évesen már a 3 gyermek eléggé kizárt, kettő sem valószínű, az 1 is igen kockázatos, mert ugrásszerűen megnő a Down-szindróma esélye!!! Arról meg nem is igen beszélve, hogy a macskádtól nemigen esel teherbe... De mindenkinek jobb ez így!!!
sordenara
2024. április 30. 06:47
Kihal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!