Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az MCC pert indít a brüsszeli kerületi polgármester ellen, aki betiltotta a szervezet konferenciáját

2024. május 15. 21:02

Szólásszabadsághoz való jog megsértésére tett kísérlet miatt kell felelnie tetteiért.

2024. május 15. 21:02
National Conservatism Conference In Brussels

Nyitókép: Omar Havana/Getty Images

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli központja pert indít Saint-Josse-ten-Noode brüsszeli kerület polgármestere, Emir Kir ellen a szólásszabadsághoz való jog megsértésére tett kísérlet címén a szervezet egyik áprilisi konferenciájának betiltása miatt – jelentette be Yohann Rimokh ügyvéd szerdán Brüsszelben, az MCC Szabad beszéd a gyűlöletbeszéddel szemben című rendezvényén. Erről Yohann Rimokh, a per jogi képviselője az MTI-nek is nyilatkozott.

A kerületi polgármester  „a közbiztonság garantálása érdekében” közigazgatási végzésben tiltotta meg az MCC április 16-17-i Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című rendezvényét. Emir Kir az X-en közzétett üzenetében azt írta: Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben „nem látják szívesen a szélsőjobboldalt”.

A szervezők egy bécsi központú jogvédő szervezet (ADF) segítségével a végzést megtámadták, az ügyben eljáró bíróság este tíz órára tárgyalást írt ki, majd éjfél után meghozta a polgármesteri határozat megsemmisítéséről szóló döntését, így a konferencia folytatódhatott.

„Sajnos, nem ez az első eset, hogy a szólásszabadság célkeresztbe került Brüsszelben vagy Belgiumban” 

– fogalmazott Yohann Rimokh. Szavai szerint vannak olyan szégyenletes esetek, amelyek minden olyan embert érintenek, politikai meggyőződéstől függetlenül, akik hisznek a szólásszabadságban. Ez volt azonban az első eset, hogy adminisztratív rendelettel próbálták megakadályozni egy olyan konferencia megtartását, amelyen egy tagállam miniszterelnöke is előadást tartott. És ez volt az első olyan eset is, hogy Alexander De Croo belga miniszterelnök  közösségi oldalán üzenetet tett közzé, amelyben elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a kerületi polgármester intézkedését.

John O'Brien, az MCC Brüsszel kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, a NatCon betiltását célzó kísérlet rávilágított arra a tényre, hogy a brüsszeli buborékban létező elit meg akarja határozni: az EU-országokban élő 448 millió ember mit mondhat, mit hallgathat, vagy mit gondolhat. Válaszul az MCC kampányt indított Brüsszeli Szólásszabadság Nyilatkozat címmel a szólásszabadság alapvető fontosságának elismerése érdekében – tájékoztatott a kommunikációs igazgató.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. május 16. 02:08
Indít? Majd? Eddig miért nem indított?
Házam Hazája
2024. május 15. 23:00
Egy Európát vezető városban ... A cikkben említett nevek viccesnek hangzanak ... Remélem érthető.
gilou-au-clavier
2024. május 15. 22:45
Nem sikerült megtartani a konferenciát?
masikhozzaszolo
2024. május 15. 21:42 Szerkesztve
A vénasszony odaadja a szőrszálat az ördögnek. Ha kiegyenesíted elvihetsz. (Mindenki bontsa ki magának a mesét 18+)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!