Hat influenszer, köztük Dancsó Péter ellen indított eljárást a GVH

2024. május 21. 16:17

A GVH 2023 novemberében online ellenőrzést tartott a hazai influenszerek reklámozási gyakorlatának áttekintése érdekében.

2024. május 21. 16:17

Nyitókép: Képernyőfotó/YouTube

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárásokat indított hat hazai influenszerrel, számos hirdető céggel, illetve közreműködő reklámügynökséggel szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt – közölte a GVH.

Érintett influnszerek: Dancsó Péter – „Videómánia”, Forstner Csenge, Fördős Zoltán – „Fördős Zé”, Halmi Bence, Kása Roland – „Rolix”, Strenner Antal – „Whisper Ton”

A GVH 2023 novemberében online ellenőrzést tartott a hazai internetes celebek reklámozási gyakorlatának áttekintése érdekében, melynek során 28 magyar véleményvezért vizsgált a különböző közösségi platformokon.

 A vizsgálat során a GVH feltárta, hogy mindössze az influenszerek 20 százaléka tartja be minden esetben a reklámjelleg feltüntetésére vonatkozó szabályokat.

A hatóság úgy észlelte, hogy az érintett személyek közösségi platformjain egyes reklámozó vállalkozások termékeit, szolgáltatásait, vagy márkáit népszerűsítő tartalmak jelentek meg, amelyekért cserébe a vállalkozások ellenszolgáltatást nyújtottak az ügynökségként eljáró vállalkozásnak és az influenszernek is.

Az ellenszolgáltatás ténye azonban sem a vizsgált képek alapján, sem a videók során elhangzó információkból, sem a tartalmakhoz kapcsolt leírásokból nem tűnik ki egyértelműen a fogyasztók számára.

A GVH az influenszerek mellett – valószínűsíthető közreműködői szerepükre tekintettel reklámügynökségeket, illetve több megrendelőt, érintett hirdető vállalkozást is eljárás alá vont.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. május 22. 13:42
Az összes "influenzást" leszarom.
tizennyolcfok
2024. május 21. 20:12
biztos a GVH is volt a présembernél. más magyarázat nem lehet.
Kovács József
2024. május 21. 17:20
Whisperton azzal fog védekezni, hogy nem kért ellenszolgáltatást, azért a tevékenységért amit Pressmnannak nyújtott csak élvezetből tette. (orális szolgáltatás),
letsgobrandon-2
2024. május 21. 17:17
Gazdasági Versenyhivatal a böszme talmudista sóhivatala .. érdekes , hogy még nem számolták fel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!