Apple: az erő sötét oldala

2012. június 26. 15:24

Pallaghy Orsolya
Multikulti

Az Apple-nél köztudottan nincs demokrácia, nincs munkaidő és nincsenek kifogások. Egy dolog létezik: a termék, mindenek felett.

„Steve Jobs kíméletlen volt másokkal, ahogy kíméletlen volt magával is. Tim Cook szintén. Az Apple-nél köztudottan nincs demokrácia, nincs munkaidő és nincsenek kifogások. Egy dolog létezik: a termék, mindenek felett. Ez a típusú vezető a legkevésbé sem kellemes és a legkevésbé sem illik bele a »jó vezető« képébe. De kétségtelenül nagyon sikeresek üzletileg és sokan bármit megadnának, hogy az Apple-nek dolgozzanak. Így van ez a kínai beszállítókkal is.(...)

Következmény? Az Apple és szinte az összes ismertebb elektronikai cég legnagyobb beszállítójának, a Foxconn-nak a  gyakorlata semmiben sem különbözik az ipari forradalom idejéből általunk is jól ismert képpel. Bár papíron az alapok biztosítva vannak, a valóságban azonban bármit megtesznek a hatékonyság növeléséért: olcsóbb, de mérgező anyagok, heti 80-100 óra munka, gyerekmunka, ebédidő nincs, ha valaki nem elég gyors azonnal kirúgják. A legmegdöbbentőbb kép számomra a gyár épülete köré kifeszített háló volt, hogy ha valaki esetleg öngyilkossági szándékkal kiugrana, akkor ne a betonon landoljon. Persze otthon azt csinál, amit akar.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/2706