Napenergia-háború Kínával

2012. augusztus 6. 20:05

Ifj. Chikán Attila
Chikansplanet

Vajon Európa megint elveszíti pozícióit Ázsiával szemben egy olyan ágazatban, amelynek valaha éllovasa volt?

„Ismét egy kereskedelmi háború van kirobbanóban a Nyugat és Kína között, ezúttal a fotovoltaikus iparágban. A történet ismerős: a kínaiakat megint azzal vádolja az EU és az USA, hogy valamit dömpingáron próbálnak meg teríteni a piacon. A rutinos gazdasági újságírók és elemzők szinte már mondhatnák, hogy már megint ugyanaz a nóta. Csakhogy ezúttal napelemekről van szó, ami különösen érdekessé teszi a konfliktust. A megújuló energetika ugyanis olyan iparág, amely például a textilgyártástól eltérően még mindig rendelkezik komoly európai termelőbázisokkal, ráadásul a »csata« kimenetele a magyarországi szolárfejlesztésekre is hatással lehet. Az emberben óhatatlanul felmerül a nyomasztó kérdés: vajon Európa megint elveszíti pozícióit Ázsiával szemben egy olyan ágazatban, amelynek valaha éllovasa volt?(...)

Mielőtt azonban valaki elérzékenyülne az európai gyártók páratlan összefogása láttán, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy hogyan reagáltak egyes nyugati versenytársak és politikusok a Solarworld és ProSun lépésére. A napelem-rendszerek gyártásának nemzetközi munkamegosztása meglehetősen bonyolult. Az európai szolár-ipar 300 ezer embernek ad munkát, de ezek 80 százaléka nem kifejezetten a szilícium-cellák gyártásával foglalkozik.

A napelemek alapjául szolgáló vékony szilíciumszeletek, a waferek tömeggyártása ugyanis nagyrészt már most a Távol-keleten, főleg Kínában folyik. Éppen ezért az európai gyártók ezek beépítésével készítik saját rendszereiket. A kínai termékekre történő büntetővám-kivetés így nemcsak a kínai, de az európai gyártókat is sújtaná. Ráadásul a waferekhez szükséges speciális szilíciumot nagyrészt éppen német cégek készítik a kínai wafer-gyártóknak, vagyis egy esetleges kínai ellen-büntetővám az európai szoláripar-exportot is igen rosszul érintené. Peking egyébként nemrég már panaszt is tett a WTO-nál amiatt, hogy az amerikai és dél-koreai gyártók dömpingáron szállítják a waferekhez szükséges szilíciumot Kínába.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/3556