Erre már tényleg csak a fejem fogom

2012. augusztus 26. 16:21

Sosem értettem meg, hogy egy négytagú családnak miért kell hat autó, darabonként hatezer köbcentis motorral.

2012. augusztus 26. 16:21
Muki
Fejlövés

„De ha valami igazán szemétre való, akkor az éppen az amerikaiak beteges fogyasztási mániája, ami éppen úgy tetten érhető a károsanyag-kibocsátásban, mint az emberi viselkedés egyre torzabb megnyilvánulásaiban. Ez a fogyasztói viselkedés globális mintaként van jelen, milliókat taszítva a negatív önértékelés mechanizmusán keresztül depibe. Miközben másik milliók meg attól »boldogok«, hogy ugyan ne járjon már mindenkinek alapszintű egészségbiztosítás, de öt tévé az jobb, mint a négy.

Ez a fenti adat gondolom a mindennapokat reprezentálja, de ha valaki izgalomban lévő fogyasztót akar sasolni, sasoljon a »fekete péntek« idején. A kedves
amerikaiak még lőnek is, ha nem jut nekik elég LCD-tévé meg lézerkard. Amúgy kiskoromban sose tudtam eldönteni, hogy melyik színű a kedvencem.

Sosem értettem meg, hogy egy négytagú családnak miért kell hat autó, darabonként hatezer köbcentis motorral. Sosem értettem meg azt sem, hogy szintén ennek a családnak miért kell ötszáz négyzetméteres ház. A sok is kevés, de persze tudom én, hogy világgazdaság meg növekedés meg »élménytársadalom«, és hogy végre felszabadult az individuum, a javak tesznek valakivé a senkiből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Almandine
2012. augusztus 29. 15:16
A sógorom és a közvetlen főnököm egyaránt USA állampolgár, voltam én is ott, van némi rálátásom az ottani életre. Ez a rész: "Sosem értettem meg, hogy egy négytagú családnak miért kell hat autó, darabonként hatezer köbcentis motorral. Sosem értettem meg azt sem, hogy szintén ennek a családnak miért kell ötszáz négyzetméteres ház." igencsak demagóg. Bizonyára van néhány dúsgazdag amerikai, aki így él, de távolról sem ez ott a jellemző. Az ingatlant, kocsit ott is hitelből veszik, így vagy úgy megdolgoznak érte. A kocsi nem drágább, mint itt (sőt, olcsóbb) de az ingatlan SOKKAL drágább, főleg a jó helyen levőek. A sógorom pl. 130 millió Ft-nak megfelelő dollárért vett hitelből Seattle-ben egy akkora házat, amilyet én vettem itt Magyarországon 18-ért (ráadásul rögtön az alapig lebontotta és újjaépítette, olyan állapotú volt). Mivel Amerikában a legmagasabb az életszínvonal, az öko-lábnyomuk is nekik a legmagasabb. Ez természetesen nem jó, ők is érzik (legalábbis az értelmesebbje), de azért az értelmetlen pazarlás nem jellemző rájuk.
jenggot
2012. augusztus 29. 15:16
Cigányok voltak, vannak és lesznek! Magyarokról már nem merném ezt állítani. "Csökkentsük arcunk méretét, és mellkasunk térfogatát!"
jenggot
2012. augusztus 29. 15:16
Ha számítógép és internet van akkor minden van:)
duzur
2012. augusztus 29. 15:15
Sok igazad van. :-) Rengeteg múlik azon, hogy mi számít trendy-nek. Régebben cigarettát szívni is elegánsnak számított.(Erröl tanuskodik megannyi amerikai film.) Manapság már nem egészen igy van... Pedig a dohány-lobby se tétlenkedett. El fog jönni az az idö amikor autómentesen élni, lesz a menö. Remélhetöleg a józan ész vezet majd el az élhetö világhoz és nem egy fanatikus ôrült.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik