Intel: Olajjal a fenntarthatóságért

2012. szeptember 9. 10:43

Az Intel egy éven keresztül tesztelte a Green Revolution hűtéstechnikai cég CarnoJet névre hallgató, olajalapú szervertárolásra alkalmas tecnhológiáját – a próbaidőszak eredményei alapján a tárolási eljárás az energiafelhasználás nagymértékű csökkentésére alkalmas.

Az olajhűtésű rendszerek az összes, másra felhasznált energiamennyiséghez képest további 2-3 százalékot vesznek igénybe – állítja az Intel. Ez más technológiákkal összehasonlítva jelentős eredmény, hiszen a bevett levegőhűtésű módszer akár 50-60 százaléknyi energiát is elfogyaszthat – írja a Wired magazin.

A CarnoJet hűtési rendszerben a szervereket növényi olajat tartalmazó tartályokba merítik - a cég szerint ez a hűtésre felhasznált energiamennyiség 90-95 százalékos csökkenését vonja maga után, a teljes szerver-felhasználás pedig 10-20 százalékkal csökken. A technológia további előnye, hogy a beépítési költségek olcsóbbak, mint a hagyományos rendszereké, az olaj pedig nem károsítja a hardvereket.

A technológia elterjedése fontos lépés lehet a nagy IT-cégek fenntarthatósági intézkedései terén, hiszen az USA energiaügyi minisztériuma szerint a nagy adatközpontok energiafelhasználásának felét az infrastrukturális beruházások, köztük a hűtési rendszerek fogyasztják el.

 

 


 
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/4203