Bencsik: Csökkenteni kell a települések energiafüggőségét

2012. november 8. 17:54

Arra kell törekedni, hogy a települések energiaellátása egyre kevésbé függjön a nagy szolgáltatóktól - jelentette ki Bócsán a Boróka Általános Iskola napelemes áramtermelő rendszerének átadásán Bencsik János

A parlament energetikai albizottságának fideszes elnöke a Bács-Kiskun megyei településen hangsúlyozta, az elkövetkező évtizedekben sokkal takarékosabban és hatékonyabban kell bánni erőforrásainkkal. A fosszilis energiahordozó-tartalékok kimerülésével párhuzamosan keresni kell az alternatív, megújuló energianyerési lehetőségeket - tette hozzá. Közölte, hogy a Brüsszelben már jóváhagyott 106 milliárd forint uniós forrás-átcsoportosításnak köszönhetően november végén születhet meg az a kormányzati döntés, mely után heteken belül ismét megnyílhatnak az energetikai korszerűsítéseket támogató pályázatok Magyarországon.

 
Jelezte: az igénylők 90 százalék körüli támogatási arányban „bizakodhatnak”, a kabinet pedig önerő-alap létrehozásával tervezi még könnyebben hozzáférhetővé tenni a fejlesztési forrást. A bócsai iskolában megvalósult beruházás előnyeit méltatva Bencsik János kiemelte, az új technológia „szigetüzemű” működése önállóvá, ezáltal biztonságosabbá teszi az intézmény villamosenergia-ellátását. A napelemes rendszer példáját látva a település közössége és az iskolába járó gyerekek is szembesülnek az áramtermelés e formájának működőképességével. Ez pedig jelentős mérföldkő a község megmaradásának és önfenntartóvá válásának útján – tette hozzá.
 
Szőke-Tóth Mihály polgármester elmondta: az épület tetején elhelyezett 250 négyzetméternyi felületű napelemes rendszer várhatóan teljes egészében fedezi majd az intézmény áramigényét. Kiépítése 32 millió forintba került, amelyből 27 millió forint volt a pályázati forrás. Ezt megelőzően még a nyáron kétszer ennyit költöttek a létesítmény energetikai korszerűsítésére, leszigeteltek 2000 négyzetméternyi falfelületet és 1500 négyzetméternyi födémet, 160 nyílászárót kicseréltek és felújították a tornaterem tetőszerkezetét.
 
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/5332