Társadalmi szintű megtérülés

2012. november 8. 14:23

Skócia, Ausztrália, az Egyesült Államok és Dél-Afrika után idén Brazília adott otthon a Társadalmi Vállalkozások Világfórumának. A nemzetközi esemény központi témája az előző évekkel ellentétben nem a társadalmi vállalkozás gyakorlatának bemutatása volt, hanem az ún. impact investment (társadalmi hatást célzó befektetések) jelenlegi helyzete. A fórumon vállalkozások és egyetemisták is képviselték Magyarországot. Balogh Zsófia beszámolója.

Az október közepén megtartott esemény főszervezője az idén 15. születésnapát ünneplő NESsT volt, amely Közép-Európában (Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Románia és Csehország) illetve Dél-Amerikában (Argentína, Brazília, Chile, Ecuador és Peru) igyekszik a társadalmi és környezeti problémákra megoldást nyújtani társadalmi vállalkozások támogatása és fejlesztése révén.  A szervezet meghatározása szerint a társadalmi vállalkozás olyan tudatosan tervezett és működtetett vállalkozói tevékenység, ami társadalmi problémák innovatív megoldására jött létre. Ez a vállalkozás nagy hangsúlyt fektet az üzleti és társadalmi megtérülés egyensúlyára, és törekszik a fenntarthatóságra és a piacorientált megoldások megvalósítására. 

A Világfórum szervezéséért elsősorban a brazil iroda munkatársai voltak felelősek, és az esemény megvalósítása során nagy jelentőséget kapott a fenntarthatóság és a környezettudatosság, ezért a beszállítók 75 százaléka társadalmi vállalkozók közül kerültek ki. Így a konferencia helyszínét is egy helyi társadalmi vállalkozástól az Ação da Cidadania-tól bérelték, amely a szegénység és az éhezés ellen küzd. A fentiekhez hasonlóan az ebédet, a dekorációt, a videókat és fényképeket, a konferencia csomagokat és más szolgáltatásokat is hasonló szervezetek biztosították.

Az esemény megnyitóján Anthony Bugg-Levine, a new-yorki Nonprofit Finance Fund igazgatója szólalt fel. Az „Impact Investing: Transforming How We Make Money While Making a Difference” című könyv szerzője felhívta a figyelmet: a siker érdekében tisztában kell lennünk azzal, hogy kik vagyunk valójában, mit próbálunk elérni, milyen környezetben tevékenykedünk, és mi is a közös célunk.

Világfórumon közel 150 előadó tartott prezentációt 8 szekcióba rendezve. A szekciók témái a következők voltak: finanszírozás és befektetés, innováció és design, oktatás és a jövő generációja, menedzsment és képességfejlesztés, társadalmi igazságosság és gazdasági lehetőségek, támogató környezet, esettanulmányok elemzése és brazil példák. A résztvevők és az előadók többsége Dél-Amerikából érkezett, azonban többen jöttek az Egyesült Államokból illetve Nagy-Britanniából is. Az előadók között sok társadalmi vállalkozóval, befektetővel, és néhány kutatóval, egyetemi oktatóval is lehetett találkozni.

Olyan jelentős magánalapítványok is képviseltették magukat, mint az amerikai Rockefeller Foundation vagy a Lemelson Foundation, azonban a kormányzati szektor jelenléte hiányzott, hiszen a brazil államnak nincsen kidolgozott stratégiája a társadalmi vállalkozásokról. Ez rávilágított arra is, hogy Dél-Amerikában leginkább a civil szféra és a privát szféra összefogásából tudnak létrejönni ezek az innovatív üzleti modellek. A konferencia során az is kiderült, hogy bár egyre több olyan befektető van, aki a társadalmi hatásért hajlandó lenne pénzt áldozni, azonban a szervezetek egy része még nem áll készen ennek az összegnek a hatékony felhasználására, nagy projektek indítására.

Hazánkat két társadalmi vállalkozás is képviselte, amelyek már évek óta a NESsT támogatását élvezik. A Fruit of Care, amely védett műhelyekben, fogyatékkel élő emberek által készített kézműves termékeket forgalmaz, illetve a szekszárdi Ízlelő étterem, amely hátrányos helyzetű, alacsony iskolázottságú embereket és fogyatékkal élő embereket is foglalkoztat. Mindkét magyar vállalkozásnak lehetősége nyílt megosztani a tapasztalatait egy-egy kerekasztal beszélgetés keretében, valamint a termékeiket vagy magát az ötletet több másik, főként dél-amerikai szervezettel együtt bemutathatták a Social Enterprise Marketplace keretében, amely a rendezvény része volt.
 
Az előadások mellett a résztvevők meglátogathattak néhány Rio de Janeiróban található társadalmi vállalkozást illetve sikeres kooperációt. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb projekt egy favelában (nyomornegyedben) útjára indított képzési program volt 15-18 évesek számára, amit egy helyi civil szervezet a Coca-Cola segítségével valósít meg. A képzés során a fiatalok megismerkednek a kereskedelem, az értékesítés és a marketing alapjaival, ami nagyban javítja későbbi kilátásaikat. A tananyag mellett nagyon nagy hangsúlyt kap az önismeret fejlesztése, a gyerekek motiválása, hogy higgyenek magukban, hogy ki tudnak törni a favelák világából.
 
A konferencia második napján 10 társadalmi vállalkozó kapta meg azt a lehetőséget, hogy 5 percben bemutassa vállalkozását, és a nézők szavazatai alapján az esemény zárásaként kiosztották People’s Choice díjat. A 10 szereplő között volt a SolarEar, amely napelemmel működő hallókészülékek gyártásával és terjesztésével foglalkozik fejlődő országokban. Prezentálta magát több brazil társadalmi vállalkozás is, pl.: a Solidarium, ami hátrányos helyzetű kézművesek termékeit igyekszik a piaci igényekhez alakítani és eladni azokat, a Gastromotiva, ami konyhaművészeten keresztül nyújt egyre több embernek tanulási és munkalehetőséget.  A győztes szervezet pedig a Materia Brasil lett, ami újrahasznosított, vagy más környezetbarát alapanyagokból készült termékeket állít elő, ezzel szolgálva a fenntartható fejlődést. 2013-ban a Társadalmi Vállalkozások Világfóruma Kanadában, Calgaryban lesz, ahol hasonló témákra koncentrálnak, de a kutatás és a közpolitika is nagyobb hangsúlyt kaphat.

 

A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/5322