Átlátszó?!?

2012. december 4. 00:50

Pallaghy Orsolya
Multikulti

Kire van hatással, ha lefizetjük az ellenőrt? Miért gond, ha nem kérek számlát a villanyszerelőtől? Tisztességes a hálapénz?

„Kire van hatással, ha lefizetjük az ellenőrt? Miért gond, ha nem kérek számlát a villanyszerelőtől? Tisztességes a hálapénz? Ha a kérdések hátterét akarjuk megérteni, gyorsan eljutunk az alapértékek és a viselkedés témájához. Míg azonban szakemberek és filozófusok hada foglalkozik az átláthatósággal, a korrupció és más etikai kérdések elemzésével, eközben nekünk embereknek, napi szinten, és azonnali döntéseket kell hoznunk, ilyen és hasonló helyzetekben. De nem mindegy milyet(...)

Ha döntésünk adott esetben nem is, de dilemmáink mindenképpen lehetnek jogosak. Gyakran arról szól, hogy nem szeretnénk hátrányba kerülni másokkal szemben, jobb szolgáltatást vagy ellátást remélünk, vagy, hogy egy vállalati példát hozzak, alkalmazkodunk a helyi keretekhez, kultúrához vagy működéshez. Külső szemlélőként mindig sokkal könnyebb okosnak lenni, de mindannyian voltunk már hasonló helyzetben. Ott helyben, amikor a nagymama egészségéről, a gyerek osztályzatairól, a kilátásba helyezett sokezer forintos büntetésről van szó, már messze nem vagyunk ennyire határozottak.

A Transparency vezetőjének nyilatkozata szerint, szervezetük arra biztatja a lakosságot, hogy ha korrupciót tapasztalnak, azt jelentsék be. Nos, én sokkal inkább arra biztatnék mindenkit, hogy alapvetően a maga háza táján tegyen rendet. Beszéljen a gyerekeivel, családtagjaival, rokonságával. Emellett törekedjünk arra, és tegyünk lépéseket azért, hogy az oktatásban minél hangsúlyosabb szerepet kapjanak azok az alapvető értékek, melyek mentén elképzeljük a jövő generációjának életét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/5779