Civil szervezetek a Magyar Hírlap bojkottjára kérték a cégeket

2013. január 21. 15:57

Tizenöt cégnek küldtek levelet civil szervezetek, melyben arra kérik a vállalatokat, hogy ne hirdessenek addig a Magyar Hírlapban, amíg a szerkesztőség el nem határolódik Bayer Zsolt „cigányozó” írásától.

A 24 civil szervezett 15 olyan céget – Vodafone, Magyar Telekom, FedEx, IKEA, Procter and Gamble, Erste, Sodexo, CIB Bank, GDF Suez, Questor Csoport, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Szerencsejáték Zrt., MÁV, OTP, Magyar Posta –  keresett meg, amelyek mindegyike rendelkezik valamilyen vállalással a társadalmi felelősségről (CSR) és az esélyegyenlőségről.

A civil szervezetek szerint Bayer Zsolt január 5-i cikke „etnikai származás alapján bélyegzi és alázza meg honfitársainkat, nevez magyar állampolgárokat állatnak, és hív fel eltüntetésükre. A cikk súlyosan kirekesztő, megbélyegző és hazug.” Bírálták azt is, hogy a Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője Bayer melletti kiállásra szólította fel olvasóikat, ami szerintük annak a jele, hogy a lap egyetért a gyűlölködéssel és a rasszizmussal.

Mint írják, ha egy ilyen sajtótermékben hirdetnek, azzal ezen eszmék terjesztését finanszírozzák. A civil szervezetek szerint ez összeegyeztethetetlen mind az állami, mind az olyan magánvállalatok társadalmi szerepvállalásával, amelyek elkötelezettek egy nyitott, toleráns, az emberi egyenlőséget és méltóságot tiszteletben tartó társadalom mellett. Ezért arra kérik a cégeket, fontolják meg, hogy addig ne hirdessen a Magyar Hírlapban, amíg az el nem ítéli Bayer írását, és a lap mentes nem lesz a rasszista, antiszemita és homofób beszédtől.

 

Az aláíró szervezetek:

Amnesty International Magyarország

Arany Liliom Alapítvány

Autonómia Alapítvány

Budapesti Szociális Forrásközpont

Csillagfény Alapítvány

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

Eötvös Károly Közpolitikai Intézet

Európai Roma Jogok Központja

Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE)

Háttér Társaság a Melegekért

Krétakör

Labrisz Leszbikus Egyesület

Magyar Helsinki Bizottság

Magyar LMBT Szövetség (7 tagszervezet)

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

Magyar Szegénységellenes Hálózat

Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda

Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége

Partners Hungary Alapítvány

Polgár Alapítvány

Romaversitas Alapítvány

Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítványa

Társaság a Szabadságjogokért

Terne Cserehájá Egyesület

A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/6571