Versenyfutás a fákért

2013. április 12. 10:07

Ifj. Chikán Attila
Chikansplanet

A fa rendre maga mögé utasítja a Napot és a szelet, mint megújuló energiaforrásokat.

„»Küzdj a klímaváltozás ellen, használj fát« – az Európai Faipari Szövetség hangzatos szlogenje első olvasatra meglehetősen ellentmondásosnak tűnik, holott korántsem az. Ráadásul nagyon jól tükrözi a környezetvédelem területén tapasztalható trendeket: a fa ugyanis rendre maga mögé utasítja a Napot és a szelet, mint megújuló energiaforrásokat.(...)

De miért éppen a fa és a növények elégetése jelenthetné a kiutat? – tehetnénk fel a kérdést.

A fatestet alapvetően négy elem: a szén, a hidrogén, az oxigén és a nitrogén alkotja. Ezek közül is a szén az, amely legnagyobb arányban – megközelítőleg 50 százalékban – fordul elő. A fák a fotoszintézis során képesek ilyen nagy mennyiségben beépíteni testükbe ezt az alkotóelemet: egy tonnányi fa átlagosan 1851 kilogramm szén-dioxidot köt meg a légkörből, ennél több viszont a fa elégetésével sem kerül vissza a levegőbe.

Az európai cégek már el is kezdtek versengeni a Föld még fellelhető – és hasznosítható – erdő-készleteiért. Míg a tavalyi évben Európa 13 millió tonna fapelletet használt el, addig a legfrissebb jelentések szerint ez az igény 2020-ra 25-30 millió tonnára nőhet.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/8200