Mentőkutyák, GPS és mobilinternet

2013. május 30. 22:22

A Cserhát Mentőkutyás Egyesület, az Inepex Kft és a Vodafone Magyarország Alapítvány a mentőkutyás szervezetek által használz technológia megújítása érdekében működik együtt.

A lakott területektől távol, bonyolult terepviszonyok közepette eltévedt vagy bajba jutott emberek mentését régóta segítik mentőkutyák. A korszerű, innovatív mobiltechnológia azonban még hatékonyabbá képes tenni a mentőkutyás szervezetek munkáját: ezt bizonyítja a Vodafone Magyarország Alapítvány, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület és az Inepex Kft. összefogásában megvalósult, egyedülálló, GSM és GPS technológiákat ötvöző nyomkövető rendszer, amelynek segítségével már életet is mentettek az egyesület tagjai.

A Vodafone Magyarország Alapítvány és a Cserhát Mentőkutyás, Különleges Mentő, Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Közhasznú Egyesület két éve működik együtt azért, hogy az egyesület mentőkutyás keresési tevékenységét a XXI. századi mobiltechnológia segítségével még hatékonyabban végezhesse. A rendszert a sikeres éles tesztek után május 30-án, Budapesten egy szimulált mentési helyzetben ismerhette meg a nyilvánosság, ahol az egyesület legtapasztaltabb mentőkutyája, Chuck Norris, az RTL Klub műsorvezetője, Barabás Éva keresésére indult, miközben a mentést a helyszínen felállított, ideiglenes „Bevetés-irányító Központból” mobilkapcsolaton keresztül irányította Juhász Zoltán, az egyesület elnöke, a jelenlévők pedig mobilnetes élő közvetítésen figyelhették a keresőcsapatok mozgását és a sikerrel zárult mentést.
 
Az eltűnt személyek felkutatását a Katasztrófavédelemmel együttműködve, képzett mentőkutyáinkkal végezzük. A keresés azonban megfeszített munkát jelent számukra, amelyben még a legjobb képességű állatok is 45-60 perc alatt kimerülnek. Ezért
fontos olyan rendszerek beépítése a mentés folyamatába, amelyek sosem fáradnak el,
éjjel-nappal, viharos időben vagy napsütésben egyaránt megbízható teljesítményt nyújtanak. A mobiltechnológiának és a vele ellátott nyomkövető rendszernek köszönhetően a kutatást a kutyák pihentetése vagy váltása közben is tovább tudjuk folytatni”
– mondta el Juhász Zoltán, a Cserhát Mentőkutyás Egyesület elnöke.
 
A mobiltechnológia felhasználási lehetőségei a már teljesen természetes telefonáláson és a mobilinternetezésen túl számos területen kiaknázhatóak, így a gép-gép közötti kommunikáció akár életmentésre is használható. A Vodafone nemzetközi „Mobile for Good” kezdeményezése helyi szinten is a rendelkezésére álló korszerű, innovatív technológiára épülő programok támogatását szorgalmazza.

 

A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/8899