A Hős és ami mögötte van

2013. május 31. 17:40
A Felelős Gasztrohős
blog

Máig számtalan olyan állampolgári panasz érkezik az Alapvető Jogok Biztosához, amik szerint a panaszos az alatta/mellette működő vendéglátóegység keltette zajtól a nyitás óta gyakorlatilag nem tudta kialudni magát.

„A környezetvédelem egyik nagy kihívása a higiénia. A címkék az átlagember számára nem sok információt tartalmaznak arról, hogy a használt tisztítószerek mennyire károsak az egészségünkre és a környezetünkre (a Domestos dobozán olvasható »zárt térben használata tilos« felirat már sejtet valamit). A vendéglátóegységekre különösen szigorú higiéniai szabályok vonatkoznak, amik részben a vendéget, részben magát a vendéglátóegységet védik. Sajnos a hazai gyakorlatban használt legáltalánosabb üzemi tisztítószerek klór és ammónia tartalmúak sok káros adalékkal, melyek lehet, hogy a jogi előírásoknak megfelelnek, de nem veszik figyelembe a hosszú lebomlási időt és a káros anyagok könnyű terjedését (csatornában, levegőben). A legtöbb vendéglátóegység a kártevők ellen is veszélyes anyagokkal küzd.  Ezek a szerek gyakran neurotoxint tartalmaznak, mely nem csak a rágcsálók irtására alkalmas, hanem az emberi idegrendszerre is káros. Egy Felelős étterem természetes tisztítószereket (ecet, citrom, nátrium perkarbonát...stb) használ ott, ahol azt a jogszabályok és a népegészségügy munkatársai lehetővé teszik, ahol pedig előírás a klór, ott pedig mértékkel alkalmazza.

Nem véletlenül neveztük el a kezdeményezésünket felelős és nem környezetvédő gasztrohősnek. Szempontjaink közé tartozik ugyanis a társadalmi felelősség vállalás is (CSR - Corporate Social Responsibility), ami nem környezetvédelmi elveket takar. A vendéglátóegység a működésével – főleg egy olyan népsűrűségű városban, mint Budapest – akaratlanul is terhelést jelent a környezetében lakóknak. Máig számtalan olyan állampolgári panasz érkezik az Alapvető Jogok Biztosához, amik szerint a panaszos az alatta/mellette működő vendéglátóegység keltette zajtól (berendezésektől, vagy épp a vendégektől) a nyitás óta gyakorlatilag nem tudta kialudni magát.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://csr.mandiner.hu/trackback/8913