MNB: gyengül Simor irányvonala

2010. augusztus 26. 10:45

Simor András kamatemelés mellett kardoskodik, ám a monetáris tanács legutóbb csak a kamatláb szinten tartását szavazta meg. Az MNB szerint az infláció két évig váratlan mértékben fog megugrani.

2010. augusztus 26. 10:45

Nő azon tagok száma a magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában, akik szembe mennek Simor András elképzeléseivel, azaz nem szeretnének kamatemelést - írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

A legújabb inflációs előrejelzések alapján a lap szerint szinte biztos, hogy korábban kamatnövelés történt volna, ám a tanács ezúttal csupán szinten tartást szavazott meg. A korábbi preferenciák alapján valószínű, hogy a két alelnök, azaz Király Júlia és Karvalits Ferenc állt ki kamatnövelés mellett, míg Bánfi Tamás és Csáki Csaba kezdeményezhették a szinten tartást.

A jegybank előrejelzése szerint a következő két év inflációja jóval magasabb lesz az előzetes várakozásoknál, ugyanakkor Boros Imre közgazdász és Németh Dávid, az ING elemzője szerint a 3 helyett 3,5 százalékos drágulás túlzás.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyapo
2010. augusztus 27. 00:14
"az infláció mitől ugrana meg váratlanul" Gyengébb forintárfolyam, magasabb olajár, rossz mezőgazdasági termés.
elfelejtette
2010. augusztus 26. 22:43
Az még valamennyire megértem, hogy a növekedési kilátások lefelé lettek korrigálva, bár azt is a jó ég tudja megmondani, de az infláció mitől ugrana meg váratlanul? És akkor miért kell már jó előre ezért alapkamatot emelni?
nagyapo
2010. augusztus 26. 13:17
Amellett sem. Jelenleg több mint 3% felárat kérnek a csődkockázatért, + ehhez jön még az árfolyamkockázatunk. Ha pedig kimennek a befektetők, bedől a forint árfolyama, és vele együtt az ingatlanhitelek is. De azért lehet kuruckodni.
nagyapo
2010. augusztus 26. 11:23
Azért van valami vicces abban, hogy az MN a tanács kibővítésekor - a Járai-vonal ellenében - beküldött tagokban keresi a szövetségest... Na de ilyen ez a politika.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!