Ismét emelhetik az alapkamatot

2010. december 02. 12:32

A jegybank azzal számol, a jövő év első felében az infláció elérheti a 4-4,5 százalékot is. Karvalits Ferenc alelnök szerint további kamatemelések várhatóak, ezekről azonban később, a beérkező adatok alapján döntenek majd.

2010. december 02. 12:32
A hét elején végrehajtott 25 bázispontos alapkamat-emelést további kamatemelések követhetik - fogalmazott az MR1-Kossuth Rádióban Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke. Az MNB számításai szerint a különadókat a fogyasztókra csupán részlegesen hárítják majd át, ám az elemzőknél jelentősebb élelmiszerár-sokkal számolnak. Karvalits szerint az infláció növekedni fog, a jövő év első felében 4-4,5 százalék környékén lesz, ezért további kamatemelések várhatók. Ezek mértékéről azonban a következő időszakban beérkező adatok alapján döntenek majd.
 
A jegybank elemzése szerint 2012-től ismét 3 százalék felett lehet a költségvetési hiány, mert a kormány az adócsökkentés miatt kieső bevételeket átmeneti intézkedésekkel, különadókkal és nyugdíjpénztári bevételekkel próbálja fedezni. A nyugdíjrendszer átalakításáról Karvalits elmondta, a jegybank álláspontja szerint a folyó kiadások finanszírozására történő felhasználás nem fenntartható megoldás.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagyapo
2010. december 02. 17:59
De, természetesen létezik (persze nem azonnal - minden jegybank másfél-két éves horizontra lő -, és a folyamatban fontos lehet a hosszabb-rövidebb idő alatt az árfolyamra gyakorolt hatás is). Ha nem létezne, nem működött volna a dezinfláció más országokban sem. Ha a kamatok nem hűtenék a gazdaságot, nem is panaszkodna miattuk senki. Az persze igaz, hogy a kormány képes ellene hatni a folyamatnak túlköltekezéssel és bizonyos adók emelésével - ezekkel tényleg nem lehet mit kezdeni, ennyiben nem a jegybank a hibás. Ilyenkor csak azon dolgozhat, hogy elhigyjék ha az intézkedések kifutnak, tényleg lejön az infláció is. Kicsit szofisztikáltabb mérési mód: addig, amíg elhiszik, hogy a jegybank az aktuális egyszeri intézkedésekkel szemben tehetetlen volt, de hosszabb távon képes lesz 3% körül tartani az inflációt, valóban nincs is gond. (Igen, az inflációt sajnos csak a gazdaság átmeneti hűtésével, illetve az ezzel való hiteles fenyegetőzéssel lehet levinni, ha csak el nem hiszi mindenki bemondásra, hogy holnaptól alacsonyabb lesz. A vicc az, hogy bár a válság hozná lefelé az inflációt, az áfa-emelések és különadók folyamatosan ellene mennek ennek a hatásnak, ill. egyelőre úgy tűnik, senki nem hiszi el azt sem, hogy a kilábalást követően is alacsonyabb infláció lesz - így nem lehet kamatot csökkenteni.)
reality
2010. december 02. 14:20
Remélem már "rádolgoznak" erre a bagázsra. Nem tudok mást mondani rájuk, mint hazaárulók. Pff
miloka
2010. december 02. 13:42
Az MNB(irodalom) visszavág!!! Amikor csökkentenie kellett volna ( 2008/9) nem tette, most amikor tartani kellene emeli. Csak feküdjetek keresztbe, Aztán ha elgázolnak benneteket ne csodálkozzatok. Megérdemlitek.
drieno
2010. december 02. 13:13
feküsztök keresztbe? remélem, hamarosan át lesz szervezve a csapat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!