Hat pontban javasol változtatást a kata-törvényhez a Budapesti Iparkamara

2022. július 12. 18:06

Többek között a katából kikerülők számára egy új, egyszerűsített adót javasolnak.

2022. július 12. 18:06
null

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara már a katázást szigorító törvényjavaslat hétfői benyújtását követően kiadott egy rövid állásfoglalást az ügyben. Kedden pedig egy hat pontban összeszedett módosítási javaslatait is közzétett. Ezek a javaslatok a következők:

  • javasolják, hogy a katát érintő bármilyen változás szeptember 1. helyett csak jövő év január 1-én lépjen életbe, így a gazdasági szereplőknek elég idejük lesz megismerni az új adózási előírásokat, és szerződéseiket is a megváltozott körülményekhez igazíthassák.
  • a BKIK megfontolásra javasolja, hogy az 50 ezer forintos havi adótétel mellett legyen választható egy 100 ezer forintos adótétel is, amely a jövő évi minimálbérnek megfelelő tb-jogosultságot keletkeztet az adózó számára.
  • a jövő évtől minden évben valorizálják (értékeljék át) a katát, hogy a tb jogviszony is lépést tarthasson a minimálbér-emeléssel.
  • arra kérik a kormányt, hogy a kamara szakértőinek bevonásával teremtse meg a jogi lehetőséget a katás vállalkozók eseti jellegű üzleti ügyfeleinek kiszolgálására
  • a katások köréből most kikerülők számára a kormány a kamara szakértőinek és az érintett iparágak képviseleti szerveinek bevonásával dolgozzon ki egy új, egyszerűsített adónemet, mely egyszerűségében minél inkább igazodna a katához, miközben az adó mértéke (és a vele járó tb-jogviszony) jelentősen magasabb lenne, akár közelítve az egyéni vállalkozók átalányadózásának mértékét – javasolja a kamara, amely szerint ezzel nagyjából 100-150 ezer további vállalkozónak is biztosítanák a kedvezményes adózási lehetőséget.
  • a kamara javasolja, hogy a kormány kezdeményezen tárgyalásokat az Európai Unió illetékes vezetőivel a jelenleg 12 millió forintos áfa alanyi mentesség felső határának 18 millió forintra emelésére, hogy a megemelkedő katahatár ténylegesen kihasználható legyen

idézte a hgv.hu a BKIK-t.

Mint ismert, a kata egyszerűsített adózás szigorításáról szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtották be a parlamentnek, és kedden már szavaztak róla.

A BKIK már hétfőn írt hozzá egy gyorsértékelést, eszerint extra munkát jelent majd a vállalkozóknak és a könyvelőknek, hogy év közben vezetik be az új kata-szabályokat, a fővárosi iparkamara ugyanakkor támogatja, hogy szétválasztják a lakosságnak és a cégeknek szolgáltató vállalkozásokat – tette hozzá a portál.

Kapcsolóló tartalom

Parragh: Kissé erőteljesre sikerült a KATA szigorítása
Parragh szerint a kisadózó vállalkozók tételes adózása a jelenlegi formájában fenntarthatatlanná vált. Bővebben...

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zeno13
2022. július 12. 21:41
Navnak
Zeno13
2022. július 12. 21:41
Mi ez a baromság,hogy sokan visszaéltek meg csaltak vele. Mi a feladata a napnak,nem az hogy ellenőrizze, büntesse ha talál valamit? Ennyi erőből az áfát is meg lehet szüntetni, mennyi áfacsaló van
vero1_
2022. július 12. 21:35
Terelnek. Létezésüket igyekeznek igazolni. Pedig ha nem lennének... Max nem kellene kamarai hozzájárulást fizetni.
MZperXXL
2022. július 12. 21:10
Némi muníció, miért korrekt, ha egy vállalkozónak kisebb az adóterhe, mint egy munkavállalónak. A munkavállaló bemegy a munkahelyére, elvégzi, ami a feladata (pl. ledolgozza a 8 óráját), megmossa a kezét és hazamegy, gyereket nevel, kutyát sétáltat, olvas stb. A vállalkozó átgondolja, mit kell tennie a megrendelője érdekében, megszervezi a munkát, adott esetben ő maga el is végzi (ha nincs alkalmazottja), közben talpal a következő megbízásért, ajánlatot ír, szerződést ír stb., és mindezért nem számíthat fel pénzt, többnyire. Jó, tudom, a mosógépszerelők kivételek, mert ők a kiszállásért is pénzt kérnek, akkor is, ha neki sem kezdenek a gép javításához; de pl. egy KATA-s informatikus nem kér pénzt azért, mert kimegy az ügyfélhez felmérni a munkát, megírni az ajánlatot stb. - ezt a szerződött és kifizetett munkákból kell kigazdálkodnia. Kifizetett... ez is fontos, mert sokszor előfordul, hogy teljesített a vállalkozó, de a megrendelő nem, vagy késve, vagy részletekben fizet. A munkavállaló ugye megkapja a bérét minden hónap azonos napján, mert ha nem, borítja az asztalt. A vállalkozó nem teheti, mert hiába kérhet (elvileg) késedelmi kamatot, ha tényleg kér, attól a megrendelőtől több megbízása nem lesz. Szóval jól lehet vele érvelni, meg hangulatot kelteni, hogy szemét vállalkozó kisebb ADÓteher alatt nyög, mint a szegény munkavállaló, de valójában sokkal több a TÉNYLEGES terhe, mint egy munkavállalónak, akinek annyi a feladata és felelőssége, hogy megfelelően elvégzi a neki kiszabott feladatot. Ezt persze hiába írom, mert a munkavállaló mentalitású ember nem érti, mennyivel több a MUNKÁJA és a FELELŐSSÉGE a vállalkozónak azon felül, hogy 8-17 (vagy 6-14, vagy 14-22 stb.) óra között megjelenik, ott van és dolgozik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!