Pankotai Lili: Alapvetően pont mostanában szoktam le a csúnya beszédről

2022. október 27. 11:10

„Gondolkodás nélkül igent mondtam” – emlékezett vissza Molnár Áron felkérésére a diáklány, aki beszélt a hozzá érkező kommentekről és az iskolájában várható retorziókról is.

2022. október 27. 11:10
null

Interjút adott a Telexnek Pankotai Lili. Ha a kedves olvasó nem tudná, kiről van szó, kattintson ide, de nagy valószínűséggel a pécsi gimnazista neve ismerősen cseng azok számára, akik az elmúlt napokban követték a magyar közéletet.

 „Nyomatékosításra használtam a durva szavakat” 

A nagy visszhangot kiváltó, trágár szavakkal tűzdelt slam poetryről elmondta, ugyanezt a szöveget már egyszer elmondta, márciusban. Amikor idén ősszel elindultak a tanártüntetések, úgy érezte, itt van az ideje, hogy megossza a márciusban készült videót az oldalán, azonban nem gondolta volna, hogy megkeresik. De hamarosan jött a felkérés a szereplésre, nem mástól, mint Molnár Áron színésztől.

„Gondolkodás nélkül igent mondtam” – emlékezett Pankotai, aki elmesélte: egyedül írta a szöveget, „fel is idegesített, mikor azt mondták, másoltam. Volt, aki azt írta, hogy biztosan Molnár Áron írta, vagy a szavakat a számba rágták, meg ilyesmik”.

Arra a kérdésre, hogy miért tartotta fontosnak a részvételt, a diáklány úgy válaszolt, hogy elege van.  „Úgy gondolom, hogy mi próbáltuk nagyon szépen is csinálni ezt az egészet, de már úgy érezzük, nincs más eszköz, csak az, ha utcára megyünk, és felhívjuk magunkra a figyelmet. Ez már nem egy-két embert érint, ez egész Magyarországot érinti, sőt, a most születendő gyermekek jövőjét is érinti, ezért kimondottan fontos az oktatásért kiállni” – mondta.

A kormányoldalról arra nem számítottam, hogy ennyire durván szélsőségesek lesznek a kommentek és levelek” – mondta performanszáról Pankotai. Mint mondta, le se jött a színpadról, már  teljesen ismeretlenek a Facebook-oldalát szétszedték. „És akkor elgondolkodtam, hogyha ez ennyi idő alatt így elkezdett felpörögni, akkor ebből valami nagyon nagy dolog lesz. Utána jött az, hogy az iskolámnak a Facebook-oldalát is elárasztották a kommentek,

A kommentekről szólva megjegyezte, hogy a kedvence az volt, amikor egy hozzászóló ezt írta: „Apád lompos f*szával kéne kiszappanozni a szádat te alpári ribanc, miért beszélsz ennyire csúnyán?” 

„A negatív kommentek 75 százaléka körülbelül ilyen volt. Az egész teljesen paradox. Hogyha valaki dühös, akkor beszélhet így. Ha én dühös vagyok, nem beszélhetek így, tehát valakinek az a baja, hogy én csúnyán beszélek, de közben ugyanezt csinálja. Szerintem az a különbség, hogy én nyomatékosításra használtam a durva szavakat, nem pedig egy adott ember ellen. Ezek a negatív kommentek viszont mind az én személyem ellen irányultak” – tett különbséget a diáklány saját trágársága és a hozzászólók mocskolódásai között.

A ciszterci diák nem tartja magát vallásosnak

Arra a kérdésre, hogy szokott-e csúnyán beszélni, így felelt: 

Nagyon függ attól, hogy kivel beszélek. Alapvetően pont mostanában szoktam le a csúnya beszédről. Alapból nem is nagyon beszéltem már csúnyán, és most látom a médiában, hogy én csúnyán beszélek, és tudat alatt már automatikusan elkezdem ezt átvenni. Tehát ha mindenhol ezt látom, akkor a végén tényleg csúnyábban beszélek, ez ilyen pszichológia. De soha eszembe se jutna, hogy én felnőttekkel trágár módon beszéljek, vagy olyan emberekkel, akikkel nem ápolok közeli kapcsolatot. Nyilván, akiket gyerekkorom óta ismerek, vagy a legjobb barátaim, ott egy teljesen normális dolog szerintem, hogy elhangzanak ilyen szavak, nem szeretnék hipokrita lenni, néha szoktam alapból is csúnyán beszélni.”

Hát, nyugtatgatom őket. Úgy érzem, hogy bennük is én tartom a lelket. De nincs gyerekem, és elképzelni sem tudom azt, hogy mit élhet át egy szülő, amikor ilyeneket hall a saját gyerekéről, akit feltétel nélkül szeret. Indulatokat vált ki ez az egész bennük, amit teljesen meg tudok érteni” – mondta a családjáról Pankotai, aki a szövege, és

„Ez egy mélyen vallásos iskola, és az apátság a fenntartó, így azért itt nem csak a tanárok döntenek. Lehet, hogy azért nem esett rosszul, mert fel voltam rá készülve. Az is lehet, hogy azért nem esett rosszul, mert alapvetően tudtam, nem értünk egyet” – mondja a ciszterci iskoláról Pankotai, aki rögtön hozzáteszi: nem tartja magát vallásosnak, de én teljes mértékben elfogadja, ha valaki vallásos vagy ha nem, mindenkinek a saját dolga eldönteni ezt.

Az interjú utolsó részéből kiderült: a várható retorziókról még nem érkeztek hozzá hírek, de kíváncsian várja, hogy mi lesz. ha kirúgnák, elmenne egy másik iskolába, de szomorú lenne, mert ott kellene hagynia a barátait.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 261 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gsss
2022. október 28. 20:58
Hahó! Valaki eltudná takarítani ezt segg pi..át. Így akar érvényesülni? Nem fogja sokra vinni. Az élet nagy tanítómester és nem szereti az ilyen okos tojásokat. Azért remélem nem akarja folytatni a tanulmányait, a mi időnkben az összes középiskolából kirúgták az ilyeneket. De majd megy Brüsszelbe az igazságáért, mert az ugye jár neki a balosok szerint. Ha nincs telije el sem tudta volna mondani az előre neki megírt szöveget. De látom mások is csak olvasni tudnak, önállóan választékosan már nem megy, ahhoz tanulni kellett volna. Ezek akarnak itt bármit is csinálni? Buta tanulatlan nagy pesti seggek. Gratulálok!
ahinoam
2022. október 28. 04:52
nem tartja magát kereszténynek, ki hitte volna ilyen bibliai stílussal? :) szégyen amit előadott, nem dicsérni kellene hanem megalázni hogy tanuljon modort és stílust, ha dicsérik még azt hiszi ez érték amit képvisel
Zolotarjov
2022. október 27. 23:14
Apád nem kevert le időben egy nagy frászt..az itt a gond kislányom..
garihun1
2022. október 27. 20:03
Asperger-szindrómájáról vallott Greta Thunberg: szerinte ez inkább szupererő, mint betegség! Hajrá baloldal! Elő a kormányváltó szupererőt! Szegény megvezetett lány meg temethető, ez innen már senkit sem érdekel abból a körből!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!