Obama felmérte a Sandy okozta károkat

2012. október 31. 21:31

Barack Obama amerikai elnök szerdán Chris Christie New Jersey-i kormányzó társaságában helikopteres szemlét tartott Atlantic Citynek, vagyis annak a városnak a környékén, amelynek közelében a Sandy „szupervihar” elérte az amerikai szárazföldet.

2012. október 31. 21:31

A republikánus Christie kormányzó, aki aktív támogatója pártja elnökjelöltének, Mitt Romneynak, az elmúlt napokban többször is elismerően nyilatkozott Obamának a katasztrófaelhárításban játszott szerepéről. A kormányzóval ellentétben New York független polgármestere, Michael Bloomberg elutasította a metropolisz meglátogatására vonatkozó elnöki ajánlatot. Bloomberg indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem  mert a viharkárok eltakarítása nagyon lefoglalja. A polgármester úgy vélekedett, hogy az elnök által felkeresett New Jersey az egész régiót képviseli, és „nagyon hasznosnak” nevezte a szövetségi katasztrófaelhárítási szolgálat (FEMA) segítségét.

Barack Obamával ellentétben Mitt Romney szerdán már visszatért a választási kampányhoz. A republikánus politikus a floridai Tampában járt, és a megszokottnál kevésbé vádló stílusban szónokolt. Csütörtökön, öt nappal a választások előtt az elnök is visszatér a választási küzdelembe.

A Sandy halálos áldozatainak száma szerdára 62-re emelkedett az Egyesült Államokban, Kanadában pedig életét vesztette egy szolgáltató cég alkalmazottja, aki egy megrongálódott vezeték javításán dolgozott. A vihar a régióban ezzel együtt összesen legkevesebb 130 emberéletet követelte. Csaknem hatmillió amerikai otthonban és üzletben szerdán sem volt áram. Ezek közül mintegy négymillió New Jersey és New York államban található. A károkkal kapcsolatban a leggyakoribb becslés 20 milliárd dollár körül jár.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. november 01. 11:28
Az USA, mint "a népek nagy barátja", vajon kikkel fogja megfizettetni a katasztrófa költségeit? Lehet találgatni! Van rá pár esélyes jelölt.
birkakaka
2012. október 31. 22:23
Nagyon jó fejszámoló lehet ha így első ránézésre megállapította mennyi a kár:))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!