Obama újraválasztását támogatja New York polgármestere

2012. november 02. 09:15

Kiállt a jelenlegi amerikai elnök újraválasztás mellett Michael Bloomberg. New York polgármestere döntését a klímaváltozás fontosságával indokolta, hozzátéve, hogy Obama jelentős lépéseket tett a szánfelhasználás csökkentése érdekében, Romney viszont feladta ezzel kapcsolatos korábbi álláspontját.

2012. november 02. 09:15

Michael Bloomberg, New York republikánusból függetlenné lett polgármestere csütörtökön támogatásáról biztosította Barack Obama demokrata elnök újraválasztását. Bloomberg döntését a klímaváltozás fontosságával indokolta, amelyet különösen kiemelt az a csapás, amelyet New York városának a hét elején a Sandy poszttrópusi ciklon miatt kellett elszenvednie. A polgármester szerint Obama jelentős lépéseket tett a szénfelhasználás csökkentése érdekében, a republikánus kihívója, Mitt Romney pedig feladta korábbi álláspontját, pedig massachusettsi kormányzóként még elismerte a klímaváltozás elleni harc jelentőségét.

Bloomberg állásfoglalása némi meglepetést okozott, mert a polgármester kedden még elutasította a vihar sújtotta metropolisz meglátogatására vonatkozó elnöki ajánlatot. Indoklása szerint ezt nem udvariatlanságból tette, hanem azért, mert a viharkárok eltakarítása nagyon lekötötte a város kapacitásait. Bloomberg az általa birtokolt Bloomberg News véleményrovatában nem foglalt állást azzal kapcsolatban, hogy a hét elejei vihar valóban a klímaváltozás eredménye lehet-e, de rámutatott: „Annak a veszélye, hogy ez így lehet – figyelembe véve az eheti pusztítást – azonnali cselekvésre kell, hogy késztesse választott vezetőinket”.

Barack Obama – akinek a 2008-ban megígért környezetvédelmi reformja nem jutott el a kongresszusig – „megtiszteltetésnek” minősítette a polgármester támogatást. Bloomberg, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a Fehér Házért, 2004-ben George W. Bush újraválasztása mellett tette le a voksát, 2008-ben azonban senkit sem támogatott. Bloomberg támogató állásfoglalásában elítélte Obamát, amiért a 2008-as kampány során vallott országegyesítő ígéretei ellenére megosztó elnök volt. Ugyanakkor leszögezte, hogy Barack Obama mégis közelebb áll hozzá, mint Mitt Romney, akire akkor szavazott volna szívesen a többi függetlennel együtt, ha „az 1994-es vagy a 2003-as változata” indult volna el a választáson.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2012. november 02. 12:06
Bloomberg, mint tőzsde-mágnás vagyonát kb. 25 milliárd $ becsülik, ami után, kb. 10 %-ban fitzetett adót, azt is 15 éve, mert természetesen off-shore milliárdos. Nagyon hasonlít a mi off-shore-agyainkra...habár nálunk - eddig - nem sikerült bálványokat gyártani a milliárdosokból...nemsokára majd ez lesz műsoron, mert nincs szebb, mint a "american dream á la Hongroise"-nál...
Gyurcsány Viktor
2012. november 02. 11:20
Na, jöhetnek az összeesküvés-elméletek, hogy a Sandy hurrikánt mesterségesen csinálták az amcsik a HAARP nevű időjárásbefolyásoló masinával, hogy Obama újraválasztását elérjék.
lastres
2012. november 02. 10:17
csökkentette a "szánfelhasználást"? Hát az akkor éppen a melegedés felé tett lépés, ha kevesebb szán kell...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!