Trump kinyírta Obama klímavédelmi intézkedéseit

2017. március 29. 08:47

Szénbányászok gyűrűjében végezte ki Obama tiszta energia terv néven ismertté vált klímavédelmi intézkedéseit Donald Trump. Az amerikai elnök ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett.

2017. március 29. 08:47

Donald Trump amerikai elnök aláírta az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét. Az amerikai sajtó jelképes jelentőséget tulajdonított annak, hogy – a korábbiaktól eltérően – az új elnöki rendeletet Trump nem a Fehér Házban, hanem a Fehér Házhoz közeli Környezetvédelmi Hivatal (EPA) épületében írta alá.

 Az elnöki rendelet aláírásakor – szénbányászok gyűrűjében – mondott beszédében Donald Trump ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett, s leszögezte:

Az elnök hangsúlyozta, hogy rendelete „történelmi lépés”, mert „eltörli a munkahelyeket felszámoló szabályzókat”. Trump elismételte kormányzata egyik fő célkitűzését: „munkahelyek, munkahelyek, munkahelyek” – mondta.      

A „Dekrétum az energetikai függetlenségről” címet viselő rendelet az Obama által 2013-ban foganatosított tiszta energia terv néven ismertté vált csomagterv felfüggesztését és felülvizsgálatát rögzíti, a gyakorlatban viszont Obama egy sor intézkedésének a megsemmisítését jelenti. Így például eltörli a globális felmelegedés egyik kiváltójának tartott üvegházhatású széndioxidgáz kibocsátásának felső határát, feloldja az eddig bezáratott szénerőművekre vonatkozó zárlatot, feloldja a szövetségi szénbányák működésére kimondott moratóriumot, engedélyezi a hidraulikus technikával történő olajkitermelést és utasítja az EPA-t, hogy 180 napon belül vizsgálja felül az Obama-féle tiszta energia terv egészét. Az Obama-csomagterv szénerőművek bezárására vonatkozó intézkedése egyébként nem lépett életbe, mert mintegy harminc szövetségi állam bíróságon támadta meg.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TonyKann
2017. március 30. 14:28
USA jelenleg több földgázt éget el mint szenet elektromos energia előállítása céljából. A gázerőművek többsége 10 évnél fiatalabb, míg a szénerőművek kb 50 %-a 1980-ban épült. Egy szénerőmű élettartama kb. 40 év. Figyelem: nem azt jelentette be, hogy új szénerőműveket építenek. Más: USA teljes becsült szénkészlete 3.9 billio tonna, bizonyított forrás (2014-ben) 478 milliárd tonna. A szénkészlet 256 évre elegendő.A föld szénkészlet 26%-a USA-ban, Oroszo. 18%, Kína 13 %-al jeleskedik. Ez a döntés a bányászatban dolgozóknak szól. Jelenleg is téma a szénnemesítés, CCS (carbos storage and capture) technológiák fejlesztése. A megújulók kétségtelenül sok munkahelyet teremtenek, de a levelized cost alapján drága, különösen akkor, ha a valóságos költségekkel számolnak. Trump a bányászoknak szerzett egy jó napot: fellélegezhetnek, nem lesznek munka nélkül 4 évig.
smarton
2017. március 29. 13:15
Milyen rosszul néz ki Trump.
koronaszepe
2017. március 29. 11:36
Létrejött a szénbànyàsz tagozat...
bunko_jobbos
2017. március 29. 11:23
Jól látom, hogy a bányászok között nincs néger? Hehehe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!