Közpénzzel élhetik túl a válságot a légitársaságok

2020. május 20. 08:15

Az Air France hétmilliárd eurót kap, a Lufthansa tízmilliárdot kér, de még nincs döntés.

2020. május 20. 08:15

Csődközeli helyzetben van az európai légiközlekedés, írja az Euronews. A becslések szerint 82 milliárd eurós veszteséget okozhat az európai légitársaságoknak a koronavírus-járvány. A cégek Európa-szerte elbocsátásokkal reagáltak.

A Brussels Airlines ezer embert küld el. Luc Martin 23 éve dolgozik légiutas-kísérőként, nagyon aggódik az állásáért.

„Nagyon sokan félnek a munkahelyük elvesztésétől, hiszen el kell tartani a családjukat. Én is így vagyok ezzel. Különösen nagy a bizonytalanság abban, hogyan találhat valaki új állást az én koromban” – mondta a légiutas-kísérő.

A Brussels Airlines a belga kormánytól és a német anyavállalatától, a Lufthansától is pénzügyi segítséget kért. A szakszervezetek azonban attól tartanak, hogy a cég fapados légitársasággá alakulhat a költségcsökkentések végére.

„A Lufthansa egy alacsony költségvetésű céggé alakítaná át a Brussels Airlinest. A kormánynak ezt is figyelembe kell vennie, amikor közpénzt fordítanak a cégre. Nem szabad hagyni, hogy ezzel a támogatással azt csináljanak, amit csak akarnak” – mondta Didier Lebbe szakszervezeti vezető.

Az Európai Bizottság már lazított az állami támogatások szabályain és 124 állami segítségnyújtást hagyott jóvá. Vannak közöttük légitársaságok is. Az Air France 7 milliárd eurót kap, a Lufthansa tízmilliárdot kér, de még nincs döntés. Ezek a támogatások torzíthatják a piaci versenyt, és a bizottság tisztában van ezzel.

(Euronews)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2020. május 20. 12:21
Az meg, hogy? A MALÉV azért húzta le a redőnyt mert "okosba" kapták az állami pénzt. Persze a cikkben írt összegekhez képest alamizsna volt, de ahhoz elég, hogy A WizzAir egyből ugorjon a helyére.
Thorin
2020. május 20. 09:14
Akkor mehet, ha a hét meg tizmilliárd eurót egyben az új magyar légitársaságnak az EU közvelten kifizeti előtte, egyébként a szent piac sérül, meg egyéb ajrópai értékek és ellenszutykok.
amaurote
2020. május 20. 08:25
mindenképpen támogatni kell a repcsizgető uralkodó kasztot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!