Greta Thunberg bakija: így működik a nemzetközi aktivizmus

2021. február 11. 12:19

A klímaaktivista figyelmetlensége nyomán fény derült egy nemzetközi civil szervezet indiai politikát alakítani kívánó akciótervére: a botrány Rihannától a felháborodó indiai kormányig nyúlik.

2021. február 11. 12:19
null

A 2019-ben világhírűvé vált, majd a koronavírus évében háttérbe szorult Greta Thunberg egy bakijával került be most a nemzetközi hírekbe: a most 18 éves klímaaktivista véletlenül megosztott egy dokumentumot, ami arról szól részletesen, hogyan kell felépíteni és végigvinni egy nemzetközi és online kampányt az elégedetlen indiai szegényparasztok mellett, nyomást helyezve az indiai kormányra a politikája megváltoztatása érdekében.

Thunberg ugyan gyorsan letörölte a véletlenül megosztott dokumentumot – majd egy visszafogottabb szövegű, kevésbé részletes és informatív akciótervet töltött fel helyette, ami most is elérhető –, de addigra híre ment az akciónak. Eljutott a hír Indiába is, ahol a felháborodott kormányzat vizsgálatot indított az ügyben.

A történet onnan ered, hogy Indiában új törvényeket hoztak, amelyek a nagy cégek erejét növelik az ország mezőgazdaságában. Narendra Modi hindu nacionalista miniszterelnök szerint erre azért van szükség, hogy modernizálják India agrárszektorát. Az indiai parasztok augusztus óta tüntetnek az új szabályozás ellen.

A Thunberg által megosztott akcióterv a Canadian Poetic Justice Foundation nevű alapítványtól származik, amely magát olyan aktivisták körének nevezi, akik „rendszerszintű igazságtalanságok és előítéletek” elleni „provokáló, megkérdőjelező és diszruptív eseményeket” szerveznek.

Miután Thunberg közzétette az akciótervet, az alapítvány azt közölte, hogy gyűlölködő támadások kezdték érni őket; ugyanakkor elismerték, hogy odaálltak a tüntető indiai parasztok mellé, mert elnyomottaknak tartják őket.

Szájbarágós Rihanna tweetleírás – amit a barbadosi énekesnő ebben a formában közölt is a Twitter-oldalán

 

A Thunberg által törölt akcióterv részletei

 

A visszafogottabb megfogalmazásban most is elérhető akcióterv részleteiben és felszólító módban fogalmazza meg, mit kell csinálnia az egyszeri aktivistának:

– a #FarmersProtest vagy #StandWithFarmers hashtaggel kezdjen el tweetelni;
– taggelje be az indiai kormányzat illetékeseit;
– hívja vagy üzenjen a saját kormányzati képviselőjének;
– írjon alá online petíciókat;
– szervezzen akciókat a legközelebbi indiai nagykövetség vagy helyi kormányzati hivatal előtt február 13-14-re, és folytassa is a tüntetéseket, ha tudja;
– vegyen fel videót szolidaritási üzenettel;
és így tovább.

Az alapítvány akciótervében szerepel, hogy „a legfontosabb a nemzetközi nyomás kifejtése az indiai kormányzatra”, ehhez pedig „tedd a polgári kötelességedet” a saját politikusaid nyomás alá helyezésével. 

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2021. február 11. 20:04
hol tartana már ez az őrület, ha nem lenne Covid?
enes
2021. február 11. 18:33
...és diszruptív eseményeket... ...taggelje be... Aha...
kunfia
2021. február 11. 18:03
Jellemző,hogy ez itt hír lehet. Orbániában bűn kiállni a szegények mellett,hiszen nálunk a törvényt egy milliárdos tolvaj,gazember hozza.
kisgul
2021. február 11. 17:27
Na és mi a véleménye a kis aktivistának arról, hogy Beindították a svédek a kőolajjal működő erőművüket, meg szénerőművek által termelt villamos energiát vásárolnak a lengyelektől?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!