Energiapolitika terén is egyenlőséget követel Kelet-Európa

2022. február 15. 09:21

Hogyan körözte le a széndioxid-kibocsátás mérséklése terén Kelet-Európa a nyugatot, és eközben hogyan adta fel saját iparát? Miért pénzelik a lengyelek akaratlanul az orosz fegyverkezést? Erről is szó esett az MCC rendezvényén.

2022. február 15. 09:21
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Klímapolitka: Közép-Európai szemszögből címmel tartott előadást Mariusz Orion Jędrysek, a lengyel Környezetvédelmi Minisztérium volt államtitkára az MCC-ben. 

Az előadó szerint a modern nyersanyag-gazdálkodási politika definíciója, hogy sok szabálya és tevékenysége van az ellátással kapcsolatos kockázatok csökkentése érdekében. „Ha magas a kockázat, többet kell fizetni, és többet is veszíthetünk rajta.” Így többet kell fizetni a folyamatos ellátásért is, hiszen pusztán azért fizetünk, hogy az ellátás folyamatos legyen. Ha az oroszok elzárják a csapokat, az árak azonnal felmennek: ezen természetesen „azok nyernek, akik növelték a kockázatot”. Ezt a lengyelek voltaképpen már akkor látták, amikor stabil volt a környezet, a lengyel politika akkor is stabil ellátási politikában volt érdekelt. 

Felvázolva hazájának nyersanyagpolitikai helyzetét, Jędrysek szerint Lengyelország elsősorban fémben, lignitben és szénben erős, továbbá kémiai anyagokban, sóban, építőanyagokban, például homokban.

Ezeknek kiaknázásához utakra, elektromos hálózatra van szükség, melynek szervezését elsősorban az állam tudja jól ellátni.

Fontos szempont, hogy a természet a lehető legkevésbé sérüljön, az illegális kitermelők például nem foglalkoznak az előírásokkal. Körülbelül háromezer helyen termelnek ki homokot illegálisan Lengyelországból, de Ukrajnából is csempésznek be, „és ezek ráadásul csak a dokumentált esetek”.

Az új feltárási helyek felleléséért rengeteget fúr a lengyel kormány, de az óceánok is gazdagok fémekben, például rézben, aranyban, ezüstben, erre külön ENSZ-szervezet van, melyben Jędrysek egyébként szerepelt. Vannak már technológiák az óceán fenekéről való fémkinyerésre. Persze lehetnek konfliktusok, a gázvita Lengyelország és Csehország között bíróságra jutott, Lengyelországnak nagy összegeket kell fizetnie, mivel a lengyel bányákat nem lehet egyik napról a másikra bezárni. 

Lengyelország az egyes számú, dinamikusan fejlődő olaj- és szénimportáló ország. Az olaj száz százalékát importálják, bár Lengyelországnak van palagáza, amiből tízszer többet tudna termelni, ez csak a politikán múlik.

Évente több milliárd złoty vándorol Oroszországba, mely aztán a katonai iparba vándorol.

Itt tehát nem csak a tiszta pénzügyi szempontok merülnek fel, hanem biztonságpolitikai szempontok is – vonhatja le a konklúziót a hallgató.

Jędrysek beszélt a homályos politikai céloknak alárendelt klímapolitikáról is. A klíma fontos jellemzője éppen változékonysága. Felmerül a kérdés, hogy ténylegesen mennyire befolyásolta a klímaváltozást az emberiség? Itt nem a hőmérséklet-növekedésről, hanem a tényleges klímaváltozásról van szó. Húsz évvel ezelőtt Lengyelország exportált a kőszenet, most pedig importálja. Lengyelország az elmúlt tizenöt évben vezető szerepet vállalt a széndioxid-kibocsátás csökkentésében, ezt Jędrysek utólag hibának nevezte, miközben a legtöbb EU-s ország növelte a kibocsátást.

Ezek az erőfeszítések kimerítették az országot, ez olyan, mintha egy maratoni futás után közölnék, hogy újra kell futni az egészet. Lengyelországnak tartózkodnia kéne a további, széndioxid-kibocsátással kapcsolatos megállapodásoktól: ha majd a Benelux államok és Németország is „megcsinálta a házi feladatát”, akkor újra lehet kezdeni a diskurzust. Ha Európában mindenkinek ugyanolyan energiapolitikát kell folytatnia, felmerül a kérdés, hogy ezt miért csak a kelet-közép-európai országoknak kell betartaniuk. Jędrysek szerint itt az ideje, hogy a magyarokkal és a lengyelekkel is egyenlően bánjanak energiapolitika terén.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
snowwolf
2022. február 15. 11:18
Ez jó cikk.
Valandil
2022. február 15. 11:02
Vehetnek gázt máshonnan, és akkor nem lesznek frusztráltak.
Galerida
2022. február 15. 09:53
Szegény lengyeleket egyszer már az angolok és a franciák együttesen beugrasztották egy konfrontációba, hogy csak bátran, majd mi segítünk, aztán szó szerint szarban hagyták őket... És nem biztos, hogy tanultak belőle...
fintaj
2022. február 15. 09:47
Csak kibukkant az oroszfóbia, az olajért és a gázért az oroszoknak fizetni kell, amiből fegyverkeznek. Ha az usákoknak, vagy másoknak fizetnek ugyanezért, az jó célra megy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!