Egy év börtön is várhat a radikálisabb életpárti aktivistákra Spanyolországban

2022. április 08. 09:20

A spanyol szocialisták javaslatára fogadták el a büntető törvénykönyv azon módosítását, amely akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is bünteti az abortuszra váró nők nyomás alá helyezését.

2022. április 08. 09:20
null

Április 6-án, szerdán, a Szenátus a spanyolországi büntető törvénykönyv módosításáról döntött. Ennek értelmében három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy közérdekű munkával büntethetők azok az életpárti aktivisták, akik aktívan győzködik az abortuszon gondolkodó nőket szándékuk megmásításáról. Az az aktivista számíthat büntetésre,

A Pedro Sanchez szocialista pártjától származó törvénymódosítás egy éven belül ment át a Kongresszuson, most a parlamenti felsőház, vagyis a Szenátus hozott döntést. A törvényt azt követően kell alkalmazni, hogy azt kihirdették Spanyolország hivatalos lapjában.

Az abortusz 1985 óta nem általánosan tiltott bűncselekmény Spanyolországban; kibúvót a törvény a nemi erőszak eredményeképpen létrejött várandósság, az anya egészségét érintő komoly kockázati körülmények felmerülése, illetve a magzat súlyos fogyatékossága esetén enged. 

Ez a szabályozás egészült ki 2010-ben azzal, hogy az abortuszt kérelemre végre lehet hajtani a várandósság első 14 hetében.

Az ABC azonban úgy tudja, hogy a közfinanszírozott abortuszklinikákon dolgozó egészségügyi személyzet jelentős része utasítja vissza a magzatelhajtásban való közreműködést. Emellett az sem példátlan, hogy akár a privát abortuszklinikára befekvő nőket is aktivisták győzködik arról, hogy ne vetessenek véget művi úton a terhességüknek.

A gyakorlatban a jogalkotó tehát az abortuszklinikák környékén végrehajtott abortusz elleni nyomásgyakorlást akarja megfékezni, de fókuszában állnak az abortuszklinikákon tevékenykedő életpárti egészségügyi dolgozók is. 

A törvényjavaslatról szóló szenátusi vita alatt az épület előtt életpárti tüntetők demonstráltak tevékenységük kriminalizálása ellett.

„Az imádkozás nem bűn; továbbra is imádkozni fogunk, és fel fogjuk ajánlani segítségünket azon nők számára, akik ezt igénylik. Így beláthatják, hogy az abortusz nem az egyetlen megoldás.”

– idézte az egyik aktivistát a The Guardian.

A lap egy 2018-as tanulmányra hivatkozva írja, hogy az abortuszklinikákra befekvő spanyol nők 89 százaléka érezte úgy, hogy zaklatják őket, 66 százalékuk pedig egyenesen fenyegetve érezte magát.

Nem ez az egyetlen abortusszal kapcsolatos jogalkotási fejlemény Spanyolországban. A közeljövőben szavazhat a parlament Pedro Sanchezék azon javaslatáról is, amelynek révén az abortusz az összes közfinanszírozott kórházban elvégezhető lenne. A szocialisták továbbá dolgoznak egy olyan jogszabályon is, amely

a szülők engedélye nélkül tenné lehetővé a 16 és 17 éves lányok számára a magzatelhajtást.

Megjegyzendő, hogy ez jelenleg az Egyesült Királyságban és Franciaországban is lehetséges.

Kép: Életpárti tüntetők egy madridi abortuszklinika előtt, 2013-ban. DANI POZO / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. december 19. 20:27
Ha ezt a kommunisták előre tudják, jóval előbb lettek volna "liberálisok". Miket megtehettek volna. A fél országot le lehetett volna sittelni ilyen kis szarok miatt. Kisétál a kommunista ünnepélyről? Abortuszellenes, egy év.
minekkellregisztralni
2022. december 19. 20:26
Nekünk magyaroknak ellen kell állni. Ez a legfontosabb, ellenállni és megmaradni!
cutcopy
2022. december 19. 20:26
Ezt is megértük, büntetik az emberi élet védelmezőit..
ujujuj
2022. december 19. 20:26
Spanyolország lett a legnagyobb és legwoke-abb szarkupac európában. Spanyolország egy új Franco tábornokot vár, hogy tegyen rendet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!