„A legjobban attól féltem, hogy törmelék alatt halok meg” – fogságból hazatért ukrán katona vallott az azovsztali csatáról

2022. július 19. 13:27

Az oroszok felajánlották Piszkun Denisz Igorevicsnek a donyecki népköztársaság állampolgárságát, de ő nem fogadta el.

2022. július 19. 13:27
null

Interjút adott egy orosz hadifogságból hazatért ukrán harcos. A katona dícsérte az Azov-zászlóalj összetartását, de kiemelte az ukrán csapatok komoly létszámhátrányát. Az interjú során az orosz fogságról keveset, az Azovsztál acélműben uralkodó viszonyokról azonban annál többet árult el – szúrta ki a Portfolio.

A 35 perces beszélgetés főszereplője Piszkun Denisz Igorevics, aki öt éve szolgál az Azov zászlóaljnál felderítőként, azt megelőzően harckocsizó volt. Igorevicset életében először Mariupolnál vetették be, ahol meg is sebesült: márciusban  három golyót kapott a lábába,

egyet pedig a csípőjébe.

A katona elmondta: folyamatos létszámhiánnyal küzdöttek, és sok sebesült állapota rosszabbodott a felcserek elégtelen hozzáértése miatt: „Egy érszorítót 2 órán át lehet fent hagyni […] az Azovosok tudták ezt, de sok szövetséges nem […] Kis sérülések miatt is kellett amputálni, mert másfél napon át fent volt az érszorító.

A sebesült katonát társai az Azovsztál acélműbe szállították, ahol elmondása szerint az első héten jó körülmények uralkodtak,

a sebesültek számának növekedésével viszont elkezdett fogyni az élelem.

Nem attól, hogy lelőnek […] harcolsz, kapod az adrenalint, minden rendben van. Amitől én a legjobban féltem az az, hogy a törmelék alatt halok meg, vagy megégek” – válaszolta Igorevics arra a kérdésre, hogy mitől félt a legjobban.

A katona állítása szerint tisztában voltak azzal, hogy az ukrán csapatok nem fogják tudni áttörni a blokádot és az acélmű parancsnoka csak akkor döntött a megadás mellett, amikor erre a feletteseitől kapott parancsot, a többi harcos azonban nem ellenkezett ezzel a döntéssel.

A megadásról és az azt követő hetekről megtudhattuk, hogy az oroszok felajánlották neki a donyecki népköztársaság állampolgárságát, de ő nem fogadta el. Ki is vallatták, amiben állítása szerint nem csak az orosz hadsereg tagja, hanem a Wagner-csoport harcosai is részt vettek.

 

 

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Highlander07
2022. július 19. 16:46
Ez már röhej, mandiner. Hihetetlen, hogy a nácik oldalán álltok! Úgy szopjátok őket, hogy arra szavak sincsenek. Konzervatív portál, az :D
F4T4L1TY
2022. július 19. 15:56
Ott kellet volna a törmelék alatt maradnod te ukrán geci, hogy a csecsen vezér basszon meg benneteket.
miles1
2022. július 19. 15:19
Hogy lehet, hogy az oroszok egy ilyen "félelmetes ukrán hőőőőst" csak úgy elengedtek szabadon?
nuknuk
2022. július 19. 15:17
A lábát amputálni kellett így elengedték az oroszok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!