Egyre kevésbé versenyképes Európa az egyik legnagyobb vegyipari óriáscég szerint

2022. október 27. 12:20

Végleg lecsökkenti a termelését Európában a BASF.

2022. október 27. 12:20
null

A Financial Times közölt arról egy cikket, hogy a gázár miatt végleg lecsökkenti a termelését Európában a BASF. A cég közölte, hogy „véglegesen” le kell csökkentenie európai termelését, mivel

a magas energiaköltségek miatt a régió egyre kevésbé versenyképes.

A világ legnagyobb árbevételű vegyipari konszernjének nyilatkozata azután hangzott el, hogy egy hónappal ezelőtt megnyitotta Kínában a 10 milliárd euró értékű új műanyagipari létesítményének első részét, amely a BASF szerint az ázsiai ország növekvő keresletét fogja támogatni.

„Az európai vegyipari piac körülbelül egy évtizede csak gyengén növekszik [és] a földgáz és az áram árának az idei év folyamán bekövetkezett jelentős emelkedése nyomást gyakorol a vegyipari értékláncokra” – mondta Martin Brudermüller vezérigazgató szerdán.

A gazdasági lap megírta, hogy a BASF, amely az alapvető petrolkémiai termékektől kezdve a műtrágyákon át a ragasztókig mindenféle terméket gyárt,

2022 első kilenc hónapjában 2,2 milliárd euróval többet költött földgázra európai telephelyein, mint az előző év azonos időszakában.

Brudermüller szerint az európai gázválság, valamint az EU szigorúbb ipari szabályozása arra kényszeríti a vállalatot, hogy „a lehető leggyorsabban és tartósan” csökkentse a költségeket a régióban. A vállalat két héttel ezelőtt bejelentette, hogy a következő két évben 1 milliárd euróval csökkenti költségeit, elsősorban a „nem termelési területeket”, például az informatikát, a kommunikációt, valamint a kutatást és fejlesztést célozva.

Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kybon
2022. október 28. 15:49
Most akkor a demokrácia "szent" rendszere, vagy a kínai QR-odaszögezős rendszer, vagy az orosz pravoszláv-odavágok rendszer? Esetleg a háttércsávók-kínlódása rendszer? Vagy a BearGrills-kannibál rendszer, mint várható végkifejlet...?
Kybon
2022. október 27. 22:30
Na, a végén az Übergermánok és Suprémefrancok még háborúzni fognak itten! Amire a békét a Nagy Muszli Kalifátkos hozza majd Brüsszel romjain...
Fila2020
2022. október 27. 15:13
Ha a BASF európai tevékenysége megszűnik, az nagyon sok munkahely elvesztését jelenti.
Emery4919
2022. október 27. 14:39
Na solc, mi is van a szankciókkal, mikor a zászlóshajó elsüllyed? Felkészül Bayer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!