Dugót csináltak Berlinben a klímaaktivisták – halálos tragédia lett a végeredménye

2022. november 04. 18:01

Berlinben meghalt egy kerékpáros, akit talán megmenthettek volna, ha nincs klímatüntetés a városban és időben kiérnek a mentők. Az aktivisták nem értik, miért fordult ellenük a sajtó – de folytatják.

2022. november 04. 18:01
null
Greczula Levente László

Hétfő reggel, Berlin, csúcsforgalom. A város nyugati részén található Wilmersdorfban baleset történik: egy betonkeverő elüt egy biciklist, aki a teherautó alá szorul, elsőre nem is férnek hozzá a mentők és a tűzoltók. A mentéshez egy különleges járműre van szükség, amivel megemelhetik a nehéz betonkeverőt, de az csak nem akar megérkezni: a dugóban áll a szövetségi főváros nyugati részén futó A100-as autópályán.

Az A100-as, amit berlini városi autópályának is neveznek, a város egyik legfontosabb közlekedési útvonala. Ez az egyik legforgalmasabb autópálya Németországban, egyes szakaszait naponta majdnem 170 ezer autó használja.

De hétfő reggel az A100-ason nem lehetett haladni. A Letzte Generation („Utolsó generáció”) nevű „klímavédelmi” akciócsoport tagjai ugyanis performanszot szerveztek aznapra:

két „aktivista” felmászott az autópálya útjelző tábláit tartó egyik hídra és odaragasztották magukat,

így tiltakozva a belsőégésű motorok használata ellen. A rendőrség kénytelen volt lezárni az autópálya hat sávjából négyet, a mentőjármű pedig a dugóban ragadt.

A középosztálybeli gyerekek csitíthatatlan dühe

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Letzte Generation hallatott magáról. Az olvasó kitalálhatja: a woke nyelvhasználat és a „klímatudatos” életforma fortélyaiban jártas, öntudatos német fiatalok csoportosulásáról van szó, akik

írtak egy fenyegetőző levelet Olaf Scholz kancellárnak,

amiben 100 km/órás sebességkorlátozást követelnek a német autópályákra, kilenceurós tömegközlekedési bérletet akarnak az egész országra – ezzel a kormány a nyáron már próbálkozott, de az eredmények felemás képet mutatnak –; ha pedig a kabinet nem adja a jelét annak, hogy teljesíteni akarja a követeléseiket, akkor október 10-től gondoskodnak „a közrend maximális megzavarásáról”. Például megdobálják krumplipürével a múzeumban kiállított festményeket és ellehetetlenítik a kevésbé „klímatudatos”, dolgozó németek munkába járását.

Hozzá kell tenni, hogy az ukrajnai háború és a koronavírus-válság előtti, lassan feledésbe merülő s talán idilli világban a klímatüntetéseknek valóban volt egy nagy momentuma Németországban. A mostanában sokak örömére kissé háttérbe szorult

Greta Thunberg sikerrel exportálta Németországba a péntekenkénti klímatüntetés és dühösen nézés mint aktivizmus termékét,

így a Fridays for Future ott is nagy népszerűségre és bizonyos fokú befolyásra tett szert. Thunbergnek lett egy német alteregója is Luisa Neubauer személyében, akit a baloldali német sajtó – ideértve a befolyásosabb lapokat és a közmédiát is – a 2021-es választás előtt egészen a nagy pártok kancellárjelöltjeinek szemmagasságáig emelt.

Csakhogy a koronavírus-járvány kitörése kissé megnehezítette a klímatüntetések szervezését. Demonstrálni lehetett ugyan Németországban, de a leghangosabb tüntetések akkoriban korlátozásellenesek – tehát konteósok, tehát szélsőjobboldaliak – voltak, a jóemberkedésre egyébként is hajlamos német „klímamozgalom” pedig nem engedhette meg magának, hogy korpa közé kerüljön, így nem szerveztek nagy klímatüntetéseket.

A járvány után viszont szinte egyből elvonta a média és a közbeszéd figyelmét az ukrajnai háború, így

a „klímavészhelyzet” és apostolai összességében a rivaldafényen kívül találták magukat.

Nem tapsol a sajtó az aktivizmusnak

Mindettől függetlenül az éghajlatváltozás és a globális felmelegedés jelentette kihívásokra azóta sem sikerült megfelelő válaszokat találni sem Németországban, sem máshol, s e tekintetben érthető is, hogy sokan egyre dühösebbek a kormányokra szerte a világon – ez az írás nem is kívánja elvitatni a felháborodás jogosságát (a „klímaaktivisták” önbíráskodásáét viszont annál inkább).

Ez természetszerűleg azt is magával hozza, hogy egyes „klímatudatos” mozgalmak is egyre radikálisabbá válnak, ahogyan azt az Extinction Rebellion példája is szemlélteti – a média és a közvélemény, amelyet már hosszú ideje traktálnak különböző oldalakról az éghajlatváltozás megelőzéséért viselendő egyéni felelősséggel, végső soron Németországban is

immunissá vált a Fridays for Future-féle „konvencionális” klímaaktivizmusra.

Alighanem ez járult hozzá a legnagyobb mértékben ahhoz, hogy a Letzte Generation végül is tényezővé válhatott a németországi közbeszédben.

Ám az elhivatott „klímaaktivisták” mégsem elégedettek. Hiába cserélték „klímaösszeomlásra” a szótárukban a „klímaválság” szót (ami ugye a „klímaváltozás” fokozott alakja), hiába dobálják a festményeket, hiába lógatják le magukat az autópálya hídjáról, a közvélemény és a média döntő része nem áll melléjük.

Sokat mondó, hogy eredetileg még a szélsőbaloldali mozgalmak iránti túlzott kritikussággal sosem vádolható Der Spiegel online kiadása is azzal a címmel számolt be a berlini biciklist ért balesetről és az eset hátteréről, hogy „Agyhalál a berlini kerékpárosnál – egyre nő a nyomás a klímaaktivistákon”, igaz, ezt később arra változtatták, hogy „Semmire sincs bizonyíték, de sokan már így is ítéletet mondtak”. A háttérben a wilmersdorfi kerékpáros balesete áll: a berlini Der Tagesspiegel számításai szerint

a mentőjármű akár tíz perccel korábban is a baleset helyszínére érhetett volna,

ha a Letzte Generation nem akciózik reggel az autópályán.

A biciklist végül nélküle is ki tudták szabadítani a betonkeverő alól. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy először azt hitték róla, hogy a helyszínen életét vesztette.

Az „aktivisták” felháborodott levelet címeztek csütörtökön a hamburgi lap szerkesztőségének, amelyben azt írják, hogy sejtették ugyan, hogy lesznek ellenségeik, na de erre azért nem számítottak.

– panaszkodnak levelükben az aktivisták, akik ezek szerint nem tudták, hogy a német mainstream média egyébként így működik, csak ennek általában nem ők és elvbarátaik a célpontjai. „Fel lehet érni ésszel, hogy az a média, amely a társadalom felvilágosítását (sic!) tűzi a zászlajára, egy helyzetet ilyen fiktív módon fúj fel, hogy elvegye egy demokratikus tüntetés legitimációját egy válsághelyzetben?” – áll a levélben.

A betonkeverő alól kiszabadított kerékpárost az agyhalál állapotában kórházba szállították – csütörtök este hunyt el. Nem tudni pontosan, hogy túlélte volna-e a balesetet, ha a mentőjármű zavartalanul tud haladni az A100-ason.

A Letzte Generation aktivistái nem érzik magukat felelősnek a halálában: mint mondják, ők eleve azt kérték a rendőrségtől, hogy az egész autópályát zárják le a forgalom elől. „Nem számít, mivel hangolnak ellenünk, semmivel sem tántoríthatnak el attól, hogy az egyetlen erkölcsileg helyes dolgot tegyük” – ígérik (fenyegetőznek?) az aktivisták a Der Spiegelhez eljuttatott levelük végén.

 

A nyitóképen: német klímatüntetők akcióban (fotó: Letzte Generation Facebook)

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
recipeferum
2023. február 21. 15:20
Normális országban a biciklis családja most perelhetné be őket 100 millió euró kártérítésre. Pénzük van,mind gazdag szülők unatkozó csemetéi,tudnának fizetni.
JoOnny
2022. november 05. 16:34
A műkincsek rongálását terrorizmusnak kellene tekinteni és úgy szankcionálni.
tetx
2022. november 05. 14:20
Szerintem még pár kg ragasztóval meg kellett volna erősíteni a kötést, nehogy véletlenül leessenek, ez pár perc, majd a forgalmat újraindítani. Majd jövő ilyenkor leszedhették volna őket.
madárinfluencer
2022. november 05. 10:43
Milyen érdekes (?), hogy minden aktivista nő .........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!