Politico: A védőkorlátok, amelyek egykor megakadályozták a háborúkat, kudarcot vallanak

2023. december 25. 22:43

Az előttünk álló „strukturális változások” minden területet érintenek majd, a gazdaságtól a technológián át a fenntarthatóságig, véli a brüsszeli lap vendégszerzője.

2023. december 25. 22:43
null

Abishur Prakash szerző, a The Geopolitical Business tanácsadó cég alapítója írt egy cikket a Politiconak, elemezve a 2023-as és háborús eseményeit a és a kontinens jövőbeli kilátásait.

Ezt is ajánljuk a témában

Tételmondata, hogy a korábban a háborúkat megakadályozó védőkorlátok most kudarcot vallanak. 

Meglátása szerint a háborúk már nem ritka, „fekete hattyú események”, hanem rendszeres, globális folyamatok eredményei, amelyek azóta folyamatosan velünk vannak, mióta a 9/11 megrendítette a világrendet.

A konfliktusok új korszaka köszöntött be, amelyben a háborúk nem sporadikusak, hanem rendszeresek és gyakoriak, radikálisan átalakítva a globális ügyeket. 

Ezáltal a korábbi korlátok most már nem állnak az útjában annak, hogy a nemzetek ismét háborúkat indítsanak.

Új háborúk küszöbén

Míg a figyelem középpontjában az Izrael és a Hamász konfliktusa áll, más helyeken is számos konfliktus zajlik, például a Hegyi-Karabahban, a szerb-koszovói határon, valamint katonai puccsok Afrikában és összecsapások India és Kína között. 

Az előttünk álló „strukturális változások” minden területet érintenek majd, a gazdaságtól a technológián át a fenntarthatóságig, véli Prakash.

Először is, a háborúk kirobbanásával a városrészek széttöredeznek, felgyorsítva a vertikális globalizációt, és az integráció helyét falak és korlátok veszik át. A Közel-Keleten például Szaúd-Arábia leállította a kapcsolatok normalizálását Izraellel, és az arab világ kezdheti újra elutasítani Izraelt, ami megszakíthatja az új gazdasági kapcsolatokat, olvasható a cikkben.

Új szereplők, új stratégiák

A háború új korszakában a világ kezdi másképp látni a Nyugatot, különösen az Egyesült Államokat, és a nemzetek megkérdőjelezhetik a nyugati hatalom fennmaradását. 

Az új konfliktusok arra késztethetik az országokat, hogy saját módszereikkel kezeljék a háborúkat, elkerülve a nyugati szankciók fenyegetését.

Az újonnan kialakuló diplomáciai fórumok versengenek a már meglévőkkel a konfliktusok „békéjének” megteremtéséért. Az ENSZ mellett ott van a BRICS blokk és a Sanghaji Együttműködési Szervezet is, és egyes esetekben a kormányok teljesen kerülik a diplomáciát. A háborúban álló nemzeteknek választaniuk kell a versengő geopolitikai blokkok közül.

Mindeközben, ahogy a nemzetek és vállalkozások a háborúk között ugrálnak, azok a kihívások, amelyek valóban átalakíthatják a világot, korlátok nélküli káoszt hoznak létre, mint az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a demográfiai válság.

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Anton Petrus / Getty images

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. december 26. 10:23
A lényeget nem mondta-az usai deep state zsidai a látszatra sem ügyelve ,a CIA ezközeivel tolják a bármi áron hatalmonmaradás "programjá" a Kalergi receptje szerint..
Csomorkany
2023. december 26. 09:33
Nem egy optimista faszi...
august
2023. december 26. 08:50
Politico: A védőkorlátok, amelyek egykor megakadályozták a háborúkat, kudarcot vallanak ----- Szerintem ennek két alapvető oka van, az egyik az, hogy kihalt a "DIPLOMATÁKNAK" így nagybetűvel az a generációja, akik tárgyalások útján próbáltak megakadályozni katonai összetűzéseket. A másik dolog pedig az, hogy az államok berendezkedésében jelentős szerepet kapott a hadiipar, amelyik érdekelt abban, hogy konfliktusok legyenek, és a saját hadiparuk megfeleő nyereséget és üzletet üssön nyélbe. Emellett a világban egyre nyíltabban és brutálisabban kerülnek felszínre azok az eddig rejtve maradó szándékok, amik miatt régebben is erőt alkalmaztak. A gazdasági és katonai lobbi a társadalom átalakítási törekvéseikkel a nyílt szinen keveri a kártáit, és akár politikai-pénzügyi és társadalmi nyomásgyakorlásokkal, és beavatkozásokkal puhítja a nekik nem tetsző országokat. Tisztul bizonyos mértékban a világ, nem csak a lóláb látszik, hanem az egész ménes, fényes nappal, és jól láthatóan.
auditorium
2023. december 26. 08:37
A brüsszeli Politicoba iró washingtoni szerzők irjanak inkább az USA-Mexikó határán tömörülő több tizezer dél-amerikai menekülőről, akik mindenáron át akarnak jutni a 3141 km-es keritésen hùszezer őrrel (FORRAS Wikipedia), melyet már Obáma előtt és utána létesitettek, nem csak Trump. Ezek a keritések v. védőkorlátok kudarcot vallanak ? Ha igen, akkor miért nem nyitják meg az USA- határait és miért kell Green card ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!