Félelmetes mélyponton az USA demokráciája – itt a legújabb felmérés!

2024. január 11. 07:05

Az amerikaiak a 2010-es években kiábrándultak a demokrácia működéséből egy felmérés szerint. A Gallup úgy látja, ideális az alkalom egy harmadik politikai erő megjelenéséhez.

2024. január 11. 07:05

Az amerikaiak mindössze 28 százaléka elégedett az Egyesült Államok demokráciájával – derült ki a Gallup legutóbb közzétett felméréséből.

A Gallup 1984 óta kilenc alkalommal kérdezte meg az amerikaiakat az amerikai demokráciával való elégedettségükről. A csúcsot az első felmérés jelentette, amikor az amerikaiak 61 százaléka volt elégedett a demokrácia működésével. Majdnem ugyanilyen magas, 60 százalékos volt ez az arány 1991-ben. Egy hirtelen csökkenés volt tapasztalható 1992-ben, amikor 36 százalékra csökkent az elégedettek aránya. Ezt követően viszont az 1994-1998-as felmérésekben az amerikaiak elégedettsége újra emelkedett, még az 1998-as 52 százalékos volt az elégedettség, miután az amerikai képviselőház megszavazta Bill Clinton akkori elnök felelősségre vonását.

A Gallup 2021-ig nem készített újabb felmérést, de a CNN két 2010-es és 2016-os felmérése egyaránt 40 százalékos elégedettséget mutatott. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy 

az amerikaiak a 2010-es években kiábrándultak a demokrácia működéséből 

– írta a Gallup.

A legutóbbi csökkenésben a legvalószínűbb a választások tisztaságával, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmak játszottak szerepet.

Ezt is ajánljuk a témában

A republikánusok a legelégedetlenebbek a demokráciával

A republikánusok mindössze 17 százaléka vallotta magát elégedettnek a demokráciával, de meglepő módon

a demokratáknak is mindössze 38 százaléka elégedett az amerikai demokráciával. 

Az egyik párttal sem szimpatizálók pedig 27 százaléka elégedett. Az elégedettek aránya minden csoport körében csökkent Joe Biden hivatalba lépése után. A demokraták egy kivételével (1998) mindegyik felmérés során elégedettebbek voltak, mint a republikánusok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Iskolázottság szerint is megosztottak az amerikaiak 

A demokráciával való elégedettség iskolai végzettség szerint is élesen különbözik. A felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikaiak 38 százalékkal – a demokratákhoz hasonlóan – a legelégedettebb alcsoportot alkotják. Eközben a főiskolát végzett, de nem felsőfokú végzettségű felnőttek közül 10-ből nagyjából hárman, a főiskolát nem végzettek közül pedig 21 százalék elégedett. 

Ezt is ajánljuk a témában

Megjelenhet a harmadik politikai erő? 

A következő amerikai elnökválasztásra tehát olyankor kerül sor, amikor az elmúlt 40 évben a legelégedetlenebbek a demokrácia működésével, az elnökválasztás várható két jelöltje közül Joe Biden rendkívül népszerűtlen, Donald Trump pedig erősen megosztja a választókat.

A Gallup szerint

a körülmények emiatt ideálisak ahhoz, hogy az Egyesült Államokban megjelenjen egy harmadik erő,

ugyanakkor továbbra sem valószínű, hogy egy ilyen jelölt képes lenne győzni az amerikai választási rendszerben.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  DigiPub

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2024. január 11. 14:38
Az Egyesült Államokban soha nem volt demokrácia és ma sincsen. A köznapokat gyakorlatilag a bűnözők uralják, míg az irányító hatalom döntő mértékben a háttérhatalmi maffia ügynökeinek a kezében van, vagy közvetlenül - például, a CIA révén - maga is beleszól az alapkérdésekbe. Annak idején, az elnökgyilkosságot is a CIA bonyolította le. Ami pedig az anyagi oldalát illeti, az állam harmincháromezer milliárd dollár államadósság után fizet kamatot a magánpénzhatalomnak. És akkor, arról még nem is beszéltünk, hogy az Egyesült Államok a politikailag és gazdaságilag, vagy esetenként katonailag, világ nagy részét terrorizálja és kizsákmányolja.
Tasi János
2024. január 11. 08:28 Szerkesztve
Az amerikai demokrácia állapotáról a Princeton Egyetem IS készített egy tanulmányt pár éve. Az eredmény az, hogy nemcsak a kétpárti berendezkedés a nagy kamu, de egyben az átlagemberek akaratát mind a Demokrata, mind a Republikánus Párt figyelmen kívül hagyja, mégpedig teljes mértékben! Az országot OLIGARCHÁK IRÁNYÍTJÁK... https://www.youtube.com/watch?v=U6w9CbemhVY És az ország valójában egy kleptokráCIA, aminek bejegyzett működési formája a KORRUPCIÓ, ami náluk teljesen legális, csak náluk át lett keresztelve lobby tevékenységre...
voltospultos-2
2024. január 11. 08:24
dimaggio 2024. január 11. 07:17 Demokrácia csak az ókori Görögországban volt ,egy ideig. Aztán jött Alexandrosz, és rendet csinált.
pandalala
2024. január 11. 07:24
Ezt elmérték ... hisz' ámerikábn még a halottak is szavazhatnak, annyira nagy a demokrácia!! :-D :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!