A horvátok hazugsággal vádolják Szijjártó Pétert, de van egy kis bökkenő

2024. február 14. 10:04

A Janaf szerint a magyar külgazdasági és külügyminiszter szavai ártanak a Mollal fennálló üzleti kapcsolatoknak, csakhogy korábban már Hernádi Zsolt is súlyos kritikákkal illette a horvát vállalatot.

2024. február 14. 10:04

A Jadranski naftovod (Janaf) szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Hina horvát hírügynökségnek adott interjújában valótlanságokat állított, amelyek szükségtelenül rontják a Janaf és a Mol üzleti kapcsolatait – írja a horvát Index.

Csakhogy ez a kapcsolat már rég elromlott: Hernádi Zsolt Mol-vezér például azt nyilatkozta, a horvátok visszaélnek a cég kiszolgáltatott helyzetével, és ezzel Magyarország mellett Szlovákiának és Csehországnak is ártanak.

„Mit lépnek déli partnereink most, amikor a szankciós politika miatt igazán szükségünk lenne az Adria-vezetéken keresztül érkező nyersanyagra? Kíméletlenül megsarcolnak minket. Egyszerűen azért, mert megtehetik" – hívta fel a figyelmet Hernádi Zsolt.

Szijjártó Péter pedig az említett interjúban ugyanúgy arról beszélt, hogy túl magasak a Janaf árai. A tárcavezető szerint Horvátország és Magyarország kapcsolata az energia területén a leggyengébb, és felhívta a figyelmet, hogy ezt a kérdést nem szabad átpolitizálni, mert technikai ügy, hogy Magyarország csak Oroszországtól és az adriai vezetéken keresztül tud gázt vásárolni.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polárüveg
2024. február 14. 15:21
Tisztelt nzoltan-818! Ahogy én tudom, a bibliai horita nép a szemita származású népek elől a többikkel (pl. az emisi nép karako klánjával, a retjanu néppel, stb.) északkeletre, a kontinens belsejébe húzódott. A horita nép Horezm/Korezm táján telepedett meg, míg pl. az emisi nép Karako egyik ága a japán szigetekre, ott "ajnu " lett. A népmozgások jellegzetessége volt, hogy feleződtek-harmadolódtak, ahogy a Kürt-Gyarmat törzsünknél is le van írva, hogy a fele visszatért a Kur folyó mellékére: Kur-ta gyarmatosai a Kur földre, vagyis Kur-d-ba. Így a leszakadt néprészek vagy megmaradtak azon a néven, vagy asszimilálódtak. Attila nagykirály és Csaba királyfi is Horezmiából vett feleséget. Tudtommal Kárpát-medencébe avarnak nevezett uar hunokkal érkeztek más rokon népeinkkel együtt, akik a horvát népbe olvadtak. A Balkán név jelzi a kiindulási származási helyet: közép-ázsiai Balkh város. Az archeogenetika mutatja meg végleg, hogy testvér vagy unokatestvér nép-e a horvát. Tisztelettel!
2024. február 14. 15:18 Szerkesztve
Pár nappal ezelőtt adtak át a krabótoknál egy minden igényt kielégítő iskolaépületet. Készült a magyar adófizetők pénzéből. Mint külügyminiszterünk mondta, Magyarország mindig segít bajbajutott szomszédainak. Segített. Nem először. És "megéri"...
fabulon a bőre őre
2024. február 14. 13:33
Olajat b+.
o1gtolvaj
2024. február 14. 13:16
Információik szerint azt mondta Orbán Viktor Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!