A Guardian szerzője eltávolítaná a hatalomból Putyint, a „messianisztikus tömeggyilkost”

2024. március 18. 15:55

Sehogy se tetszik a béketárgyalások lehetősége a Guardian publicistájának, és ukrán győzelemben reménykedik.

2024. március 18. 15:55
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Fotó: Gavriil Grigorov/POOL/AFP

Egy Oroszország feltételei szerinti tűzszünet csak felbátorítaná a zsarnokot, hogy új célpontokat találjon magának – írja a The Guardian baloldali brit lapban Simon Tisdall külpolitikai kommentátor. Tisdall szerint Ferenc pápa javaslata, hogy Ukrajna vezetői ismerjék el a vereséget, legyenek bátrak, és tárgyaljanak az Oroszországgal, jogos dühöt váltott ki Kijevben és Kelet-Európában.

A baloldali elemző szerint a pápa tévedett, amikor azt mondta, hogy Ukrajna vereséget szenvedett, és súlyos mulasztást követett el, amikor nem ítélte el Moszkva törvénytelen agresszióját és háborús bűntetteit.

Tindall ugyanakkor elismeri: mégsem Ferenc az egyetlen, aki azon tűnődik, hogyan ér véget ez a konfliktus, két év elteltével ugyanis nyoma sincs győztesnek. „Talán ez így is van rendjén, hiszen bármelyik fél teljes győzelme katasztrofális lehet mindenki számára” – fogalmaz. S felteszi a kérdést:  „Vajon ez a nem túl hősies megfontolás nem befolyásolja hallgatólagosan Kijev két legnagyobb nyugati támogatója, az Egyesült Államok és Németország óvatos hozzáállását? Ha igen, akkor ez még sajnálatosabbá – és potenciálisan nagyon veszélyessé – teszi a hiteles békefolyamat hiányát.”

Az előző időszak fegyverekről szóló adok-kapokjának felidézése után a Guardian elemzője megjegyzi: 

„egy nukleáris csapás valószínűbb, mint bármikor a hidegháború vége óta. Bár a kockázat 2022 óta csökkent, még mindig magas.”

Mint írja, az a forgatókönyv is veszélyes, ami szerint Oroszország veszít, mivel Putyin az ukrajnai konfliktust az USA és a NATO elleni háborúnak is tartja, és a közvélemény-kutatások szerint az oroszok többsége hisz neki. Számára a vereség elfogadhatatlan, mivel az az Oroszország vereségét jelentené Amerikával szemben. Tindall nem fogja vissza magát Putyinnal kapcsolatban: 

Ha sarokba szorítanák, ez a gyáva görény a nyugatot hibáztatná, és mindenkit magával rántana.”

Hasonlóan riasztó az a forgatókönyv, ami szerint Ukrajna veszíti el a háborút – teszi hozzá a baloldali lap. – Először is még több millió menekült menekülne nyugatra. Aztán az atrocitások, háborús bűncselekmények és emberrablások elszaporodnának. Egy győztes Putyin megpróbálhatná elfoglalni az egész országot, vagy bábállamot csinálna belőle. Mindenesetre Ukrajna független, szabad léte megszűnne, akár csak az ukrán demokrácia és annak uniós törekvései.

Végül Tindall szerint egy ilyen kimenetnek az Európára gyakorolt hatás szörnyű lenne. Ő úgy látja, hogy az orosz siker Lengyelországban és a három balti államban minden bizonnyal új háborúk előjátékának számítana. Valószínűleg célpont lenne a nyugat-barát Moldova – teszi hozzá. Továbbá hatalmas gazdasági zavarok és fegyverkezési verseny következne be, miközben a NATO és az EU igyekezne megerősíteni Európa védelmét. A szélsőjobboldali és oroszbarát populista pártok felbátorodnának.

A Gurdian szerzője szerint Ukrajna veresége tartós globális következményekkel járna, és szörnyű precedenst teremtene, például bátorítaná Kínát Tajvan elfoglalására. Sőt: semmissé válna az ENSZ alapokmánya, a genfi egyezmények és a humanitárius jog alapelvei is. 

Kétségessé válna az Egyesült Államok és a NATO nemzetközi vezető szerepe. 

Különösen igaz ez szerinte akkor, ha az amerikai katonai segélyek „visszatartása” hozzájárulna Ukrajna vereségéhez. Ki bízna ugyanis akkor abban, hogy Washington betartja a szavát?

Tindall úgy látja, hogy ha a nyugati demokráciák nem tudnak összefogni az orosz vereség biztosítása érdekében, függetlenül az ezzel járó kockázatoktól, akkor a tárgyalások tűnnek az egyetlen kiútnak. „Jellemző módon azonban Törökország legutóbbi, kétoldalú békecsúcsra vonatkozó javaslatát Kijev elutasította. Más potenciális közvetítők sem jutottak semmire. Ukrajna 10 pontos tervét pedig Moszkva megveti. Ha nincs békefolyamat, nincs béke.”  Van egy középút, amit az amerikai külpolitikai guruk, Richard Haass és Charles Kupchan vázoltak fel - emélkeztet. Eszerint Ukrajnának tűzszünetről kellene tárgyalnia Oroszországgal. 

Kijev nem mondana le a területi integritás helyreállításáról vagy arról, hogy Oroszországot gazdaságilag és jogilag felelősségre vonja agressziójáért, de elismerné, hogy rövid távú prioritásainak a további területek felszabadítására tett kísérletek helyett az ország még mindig ellenőrzése alatt álló több mint 80 százalékának védelmére és helyreállítására kell irányulniuk.

Egy nyugati támogatású tűzszünet megállíthatná a halált és a pusztítást, és teret adna a diplomáciának anélkül, hogy Ukrajna szélesebb körű céljait feláldozná – vonja le a következtetést Tindall. – A baj csak az, hogy 

Putyinnak, „aki azt hiszi, hogy győzni fog”, ebbe bele kellene egyeznie. 

És az egyik vagy mindkét fél egyszerűen kihasználhatná a szünetet, hogy újrafegyverkezzen és átcsoportosítson.

A Guardian szerzője arra jut: a tűzszünet csábító, de a legjobb esetben is csak átmeneti átmeneti megoldás lenne. Tindall grandiózus megoldása így hangzik: „Az egyetlen biztos módja annak, hogy ezt a háborút igazságos feltételek mellett végleg befejezzük, az, hogy bármilyen törvényes eszközzel eltávolítjuk a hatalomból azt a messianisztikus tömeggyilkost, aki ezt a háborút kirobbantotta: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint. Addig nem lesz béke, amíg a zsarnok nem bukik.”

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:20
🍓 ️ ­­A­­ ­d­ö­g­­­ö­s­­ ­l­­á­n­­­y­­o­­k­ ­­v­­á­­r­n­­a­­­k­ ­r­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Palatin
2024. március 20. 15:52
Putin háborujának ezres nagyságrendü civil áldozata van, az amerikai elnökök háborúinak jóval 2 millió fölött. Ki is itt akkor a messianisztikus gyilkos?
bokrosbirka
2024. március 19. 00:31
Az indián miniszterelnököddel mi van szélső balos harsona?
fater0921
2024. március 18. 22:58
Az ábrándozás az élet megrontója!!!!!! A Guardian szerzője arra jut: a tűzszünet csábító, de a legjobb esetben is csak átmeneti Tindall grandiózus megoldása így hangzik: „Az egyetlen biztos módja annak, hogy ezt a háborút igazságos feltételek mellett végleg befejezzük, az, hogy bármilyen törvényes eszközzel eltávolítjuk a hatalomból azt a messianisztikus tömeggyilkost, aki ezt a háborút kirobbantotta: Vlagyimir Vlagyimirovics Putyint. Addig nem lesz béke, amíg a zsarnok nem bukik.” Kisfiam, kapaszkodj meg a háború az ukránok miatt robbant ki a minszki tárgyalások egyoldalú(uki) felrugása, be nem tartása miatt. A legnagyobb háborús bűnös zselé és csapata, az eu teljes vezetése és az usa. Csakis olyan béke jöhet szóba, amit az oroszok akarnak a szar ukránnak nincs beleszólása semmibe, azt már régen elbaszta. Ha megköttetik a béke, akiket felsoroltam, remélhetően MIND felkötik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!