Orosz hatóság: bizonyított a kapcsolat a terroristák és az ukrán nacionalisták között

2024. március 28. 18:13

A támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

2024. március 28. 18:13

Nyitókép:  NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. Az SZK szerint a támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére.

A nyomozás előzetes eredményei teljes mértékben megerősítik a terroristák akciójának tervszerű jellegét, alapos előkészítettségét és a bűncselekmény szervezői általi pénzügyi támogatottságát. Az őrizetbe vett terroristákkal folytatott munka, a tőlük lefoglalt technikai eszközök tanulmányozása, a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó információk elemzése eredményeként meglett a bizonyíték az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatukra” 

áll a közleményben.

Az SZK bejelentette, hogy azonosított és őrizetbe vett egy újabb gyanúsítottat, aki részt vett a terrorizmus finanszírozásának rendszerében. A hatóság kérni fogja a bíróságtól előzetes letartóztatását. Az üggyel kapcsolatban korábban 11 személy őrizetbe vételéről történt hivatalos bejelentés, közülük nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek.

Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója kedden azt mondta, hogy Kijev közvetlenül részt vett az iszlamisták által elkövetett terrortámadás megszervezésében, a támadás előkészítésében pedig nyugati titkosszolgálatok vettek részt. Elismerte, a megrendelőt még nem sikerült azonosítani, de azt mondta, hogy az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ukrajna állhat a merénylet mögött, és hogy az ügynökség látja, hogy ki szervezte meg a támadást és toborozta az elkövetőket.

(MTI)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:04
🍓 ️ ­­A­ ­d­ö­g­­­ö­s­­­ ­­­l­­­á­­n­­y­­o­­­k­­ ­v­á­r­n­­a­­­k­­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
kiss.istvan770
2024. március 29. 13:50 Szerkesztve
"A támadás végrehajtói jelentős pénzösszeget és kriptovalutát kaptak Ukrajnából a terrortámadás előkészítésére." Az ötletgazda a CIA-ban keresendő, az "olcsó" művelethez szükséges pénz is onnan származhat.
zsuzsa-963
2024. március 29. 13:09
Ebben is benne van az SZBU, MI6 és a CIA keze, mint az Északi-Áramlatban
Pandaka pygmaea
2024. március 28. 19:45
Egy vérbeli Isis- v. IÁ-terrorista az felrobbantotta volna magát a helyszínen, kamerák előtt, de minimum az elfogásának pillanatában, az őt elfogókkal együtt. Ez a 4 átbaszott lúzer csak pénzt akart keresni. Hát, nem lesz benne sok örömük (de a családjuknak se...).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!