Aggódik Washington: az oroszok és Kína után újabb országgal barátkozna Észak-Korea

2024. április 24. 20:23

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az utóbbi időben az Egyesült Államokkal szemben álló országokkal való együttműködés minél szorosabb kiépítését szorgalmazza.

2024. április 24. 20:23

Nyitókép: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Egy magas rangú észak-koreai delegáció szokatlan külföldi látogatást tett Iránban – számolt be róla az amerikai abc news. Phenjan tisztviselői utoljára 2019-ben tettek hivatalos utat Teheránba. Az észak-koreai külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszter, Jun Jong Ho vezette küldöttség kedden indult el repülővel Iránba – közölte az állami KCNA hírügynökség, ugyanakkor nem hozott nyilvánosságra további részleteket a látogatásról.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető az utóbbi időben az Egyesült Államokkal szemben álló országokkal való együttműködés minél szorosabb kiépítését szorgalmazza, hogy így törjön ki az évtizedek óta fennálló diplomáciai elszigeteltségből. 

2023-ban Kim Oroszország távol-keleti részén járt egy csúcstalálkozón Putyinnal, amely kiemelte az országok bővülő katonai együttműködését. A hónap elején Kim vendégül látta a kínai csúcsminisztert, Zhao Leji-t, aki a kínai kommunista párt harmadik legfontosabb tisztségviselője. Ez volt az elmúlt évek legmagasabb szintű találkozója a két ország között. Februárban Kim Dzsongun észak-koreai vezető gratuláló üzenetet küldött Ebrahim Raiszí iráni elnöknek az iszlám forradalom 45. évfordulója alkalmából. Kim bizakodását fejezte ki, hogy

az imperializmus elleni közös harc útján kovácsolt hagyományos baráti és együttműködési kapcsolatok két országunk között különböző területeken bővülnek és fejlődnek”.

Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő múlt kedden azt mondta, hogy Washingtont „hihetetlenül aggasztja” Teherán és Phenjan állítólagos együttműködése a nukleáris és ballisztikus rakétafejlesztés terén. A két ország továbbra is kemény nemzetközi szankciók alatt áll fegyverprogramjaik miatt, ez azonban úgy tűnik nem tudja megakadályozni a két országot abban, hogy modernizálja a fegyverarzenálját.

Észak-Koreát és Iránt az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják, hogy tüzérségi lövedékeket és drónokat szállítanak Oroszországnak. Phenjan és Teherán tagadta az állításokat, míg Oroszország kitart amellett, hogy katonai műveleteihez saját gyártású fegyverekre támaszkodik.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­g­ö­­s­ ­­­l­á­­­n­­y­­­o­k­ ­­v­­á­r­n­­a­­­k­ ­­­r­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­𝗡
muszlim1970
2024. április 25. 05:35
A kedvenceim!!!És még Törökország!
Kovács Ubul
2024. április 24. 23:13
Még Budapestre kell eljönniük, hogy végleg összeálljon a Szörny RT.
Tommaso
2024. április 24. 22:12
Akitlosz ismét a Egyesült Államokat -t rágalmazza. Vajon melyik pici testrészéből szopta, ( nem az ujjából) hogy vádaskodik az USA. Ők csak aggódnak. azért mert két ország arra készül, hogy megsértsen egy nemzetközi megállapodást. Az atomcsendre vonatkozót.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!