Borulhat a balkáni béke is? Függetlenné válna a boszniai Szerb Köztársaság

2024. április 16. 06:09

Az ENSZ lépése boríthatja a Balkánt.

2024. április 16. 06:09

Nyitókép: ELVIS BARUKCIC / AFP

A boszniai Szerb Köztársaság megkezdi a függetlenné válás folyamatát, ha az ENSZ elfogadja a Srebrenicáról szóló határozatot – jelentette ki hétfőn Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének a vezetője. A boszniai szerb közszolgálati televízió (RTRS) beszámolója szerint Milorad Dodik hétfőn sajtótájékoztató keretében reagált arra, hogy a világszervezet egyes tagországai határozatot szeretnének megszavazni, amellyel 

július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák.

A határozatot az ENSZ április 17-i közgyűlésén terjesztik be, és május 2-án már szavaznának is róla. Bujar Oszmani északmacedón külügyminiszter hétfőn közölte, országa az egyik társtámogatója a dokumentumnak, amelyet eddig 17 állam is támogatásáról biztosított, egyebek mellett Szlovénia, Lichtenstein, Olaszország, Finnország, Hollandia, Albánia, Törökország, Jordánia, Malajzia, Chile és Új-Zéland.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan meggyilkoltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságnak tartják. 

A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Szerbia 2008-ban és 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és a »Balkán mészárosának« nevezett Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot. Mindkettejüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bírói testület.

Milorad Dodik szerint Srebrenica területén 1992 és 1995 között 4100 muszlim halt meg, arról viszont senki nem beszél, hogy ugyanott ugyanabban az időben 2500-3500 szerbet is megöltek. 

»A népirtás egy kitaláció, amely szét fog minket választani« 

– húzta alá. Milorad Dodik három évtizede beszél arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, Bosznia-Hercegovina pedig államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az utóbbi években megszavazta a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést, ami súlyos belpolitikai válsághoz vezetett.

(MTI)
 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:10
🍓 ️ ­A­ ­­d­ö­g­­­ö­­s­ ­l­­­á­­­n­y­o­­­k­ ­­­v­á­r­­n­­a­­­k­ ­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
WWIII.
2024. április 16. 14:10
Az "oszd meg és uralkodj" évszázadokra visszanyúló technika. A nyugati gyarmattartóknak ősidők óta nagyon kifinomult technikájuk van, hogyan kell nemzeteket egymás ellen uszítani, konfliktusokat generálni etnikai, vallási alapon. Ez mindig működik, a cél soha nem a tartós béke. A konfliktusok soha nem önkéntes alapon érnek véget a felek között, mindig külső kényszerítő beavatkozások hatására. A konfliktus a gyarmattartó országok taktikai kívánsága szerint ezáltal csak takaréklángra kerül, ráhatással generációkra, szükség és igény szerint bármikor aktivizálható. Boszniában, úgy mint Koszovóban is most jött el az ideje a zavargások újbóli kirobbantására, a Balkáni térség destabilizálására. Így talán sikerül az egész Balkánra is kiterjedő zavargásokat generálni, egyes közép-kelet-európai térségbeli országokban a nem kívánatos kormányokat megbuktatni, leginkább Magyarországot. A balkáni a közép-kelet-európai régió a nyugati országoknak csak gazdasági gyarmatok, másod osztályú emberekkel.
Málaga21
2024. április 16. 11:48
Mesterségesen összetartott ország, nem mellesleg nyugati gyarmat. Csak idő kérdése, hogy mikor hullik szét.
nempolitizalok-0
2024. április 16. 10:24
Segítek a büdöslibsiknek. A rendfenntartó svéd kéksisakosok meglátván a szerbeket azonnal csomagoltak és elhagyták a tábort. Persze addigra szerepükben tetszelegve és a világ előtt fontoskodva iszonyatos mennyiségű adófizetői pénzeket elköltöttek. Az egészet az oroszokra kellett volna bízni és akkor népírtás sem lett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!