Brüsszeli lap: megmentette a Nemzetközi Büntetőbíróság Benjamin Netanjahut

2024. május 21. 08:30

A háborús bűnök vádja nem a tűzszünetet segítette elő, hanem arra készteti az izraelieket, hogy felsorakozzanak a megtámadott miniszterelnökük körül – írja a Politico.

2024. május 21. 08:30
Israeli Prime Minister Netanyahu Visits Berlin

Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Ahogy a Mandiner korábban megírta, Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) a Hamász vezetői mellett az izraeli miniszterelnök letartóztatását is elrendelte. A Politico szerint mikor már Netanjau politikai napjai meg voltak számlálva, főként a rá nehezedő nemzetközi nyomás miatt, akkor az ICC döntés gyakorlatilag megmentette őt, és egy csapásra „mártírrá tette”.

A lap szerint az izraeli miniszterelnök törékeny háborús kabinetje az összeomlás szélén állt a hétvégén, miután Benny Gantz nyugalmazott tábornok, aki korábban mindig az izraeli kormányfő elkötelezett támogatója volt, azzal fenyegetőzött, hogy kilép a kormányból, ha Netanjahu nem készít háború utáni konkrét tervet Gáza kormányzására.

Az ultimátum fokozta a politikai nyomást az amúgy nemzetközi ostrom alatt álló izraeli vezetőn. Gantz figyelmeztette, hogy visszavonja támogatását, ha követelései nem teljesülnek. 

Azonban úgy tűnik, hogy a nyugalmazott tábornok lázadása háttérbe szorult, köszönhetően a ICC legfőbb ügyésze, Karim Khan hétfői bejelentésének, miszerint letartóztatási parancsot kér Netanjahu és Izrael védelmi minisztere, Yoav Gallant, valamint három Hamász vezető, köztük Yahya Sinwar, az iszlamista csoport gázai vezetője ellen.

A háborús bűnök vádja nem a tűzszünetet segítette elő, hanem arra készteti az izraelieket, hogy felsorakozzanak a megtámadott miniszterelnökük körül.

Nem csak a közvélemény sorakozott fel gyorsan Netanjahu mögött, még a legfőbb politikai ellenfele, Jaír Lapid izraeli ellenzéki vezető, is „katasztrófának” nevezte a bejelentést. Lapid azt mondta parlamenti frakciójának, a centrista Jes Átid pártnak, hogy reméli, az amerikai kongresszus elítéli a legfőbb ügyész kezdeményezését.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. május 21. 11:31 Szerkesztve
A bosszú népe még jobban rákapcsol
P_F_Juli
2024. május 21. 11:09 Szerkesztve
Egy pakitól mit lehet várni? Inkább az a kérdés, hogy mit keres Hágában? Ha nem képes "nemzetközi" gondolkodásra, és/vagy ítélkezésre, nincs ott keresnivalója. Izrael miniszterelnökét is nyilván lehet sok mindennel vádolni, de ha megtámadják az országát, nem teheti, hogy nem védekezik, A Hamasz egy terrorista blokk, ami elpusztítani szándékozott Izraelt. Akik a Hamaszt segítették, azok is bűnrészesek, ha civilek, akkor is. Ha ők is áldozatokká válnak, azért nehogy a megtámadott nemzet vezetőjét ítéljék már el? Hogy az országa és lakossága így reagált, az egy hozzá nem értő döntnök döntésének a következménye, amit a józan ész megköszön.
q-q-ri-q
2024. május 21. 10:52
Engem csak az érdekelne, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság mikor és melyik amerikai elnök letartóztatását rendelte el, mondjuk népirtás miatt?
karakter-2
2024. május 21. 10:28
Akkor már nem is követett el háborús bűnt és népirtást?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!