Nem minden befektető bánja a kialakult helyzetet, nagyot nyerni is lehet most

2020. december 02. 10:21

Az amerikai tőzsde óriásit ugrott a Pfizer és a Moderna vakcinabejelentéseire novemberben. Ennek ellenére Jim Paulsen, a Leuthold Group vezető stratégája szerint az amerikai gazdaság komoly kihívások előtt áll. A koronavírus miatt kialakult válság a legnagyobb a világháború utáni időszakban a szakértő szerint.

2020. december 02. 10:21
null
Takács Zsolt

A kibocsátási rés – a különbség az aktuális GDP és teljes foglalkoztatás, valamint normál termelés mellett fennálló lehetséges GDP között – 11 százalékra szélesedett az Egyesült Államokban. Kissé javult a mutató a harmadik negyedéves növekedés hatására, de még mindig 8 százalék körüli ez a visszaesés – mondta Paulsen.

Kibocsátási rés az Egyesült Államokban.

Paulsen szerint nagy befektetési lehetőségek rejlenek ebben a helyzetben. Azzal érvel a közgazdász, hogy amikor a kibocsátási rés a legalsó kvintilisben van, mint most, akkor általában az S&P500 tőzsdeindex egy hónapos előretekintő, évesített hozama 24,5 százalék (1950 óta legalábbis átlagosan ez volt igaz),

ami meghaladja az átlagos tőzsdei nyereség kétszeresét.

Az S&P 500 átlagos hozama

Hihetetlenül rossz a koronavírus, de egyedülálló lehetőséget teremt a befektetők számára, mivel történelmi lehetőséget kínál a kibocsátási rés későbbi növekedésének köszönhetően – mondta a szakember, hiszen a nagy kibocsátási réssel (tehát a GDP nagy elmaradásával a szokásos, potenciális, normál GDP-től)

Azt javasolja Paulsen, hogy

a befektetők részesítsék előnyben a részvényeket a kötvényekkel és a készpénzzel szemben.

A tőzsdén az alacsony tőkésítettségű cégek részvényeit és ciklikus szektorokat tartja nagy nyertesnek Paulsen. Erre tökéletes példa a Russel 2000, amely 15 százalékkal nőtt ebben a hónapban, amely sokkal jobb az S&P500 11 százalékos növekedéséhez képest.

Paulsen szerint az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy növekedni tudjon a jövőben, ezzel pedig jól járhatnak majd a befektetők.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!