A zöld gazdasági célkitűzés ellenére növekszik az acéligény Kínában

2021. április 23. 00:45

Bár a fenntarthatóság jegyében Kína csökkenteni kívánja az acéltermelését a következő években, mégis a világ legnagyobb acélgyártójának várhatóan 2021-ben növekedni fog az acéligénye.

2021. április 23. 00:45
null

Nem meglepő ez egy olyan gazdaságban, melynek dinamikáját elsősorban a beruházások növekedése adja. Ennek ellenére a határidős ügyletek piacán a vasérc árfolyamában átmeneti csökkenés volt tapasztalható az elmúlt napokban.

Bizonytalanság a tőzsdén

A visszaesés aggodalmat okozott mind Kínában, ahol 6,7 százalékos, mind a Szingapúri Tőzsdén, ahol 5 százalékos volt a csökkenés. De a Kínai Kohászati Ipari Tervezési és Kutatási Intézet elnöke szerint, a vasérc határidős árképzése számos tényezőtől függ, beleértve a nemzetközi kínálatot és a tőkepiaci helyzetet is. Emellett persze valószínű oka a visszaesésnek Kína acéltermelés-csökkentési terve is.

Zöld és virágzó gazdaság

A kínai kormány elkötelezett a környezet védelme és az éghajlatváltozással kapcsolatos karbon semlegességi cél elérése mellett. Annak érdekében, hogy a 2060-ig meghatározott célokat elérjék, most elengedhetetlen volt meghatározni az acélgyártás kapacitás csökkentésének irányelveit. Ahhoz, hogy sikerüljön megvalósítani 2060-ra a teljes karbon semlegességet, a kínai gazdaság szén-dioxid kibocsájtásának 2030-tól folyamatosan csökkennie kell. Az acéliparban ezt a maximumot a tervek szerint már 2025-ben el kell érni. Mostanra már Kína számos városa, köztük az észak-kínai Hebei tartományban található Tangshan, a nagy acélipari központ is, kidolgozta az acéltermelés csökkentésére vonatkozó tervezetét.

Csökkenő alapanyag, változatlan termelés

Ez az év Kína 14. ötéves tervének (2021-2025) a kezdete, és ezt az időszakot az acélgyártás reformkorának, egy új korszak indulásának tartják. A csökkentési terv hatására várhatóan idén 30 millió tonna nyersvassal esik vissza az acéltermeléshez szükséges alapanyag előállítása Kínán belül, a tavalyi 1,06 milliárd tonnához képest. 

Az esetleges hiány leküzdéséhez a pekingi Lange Acél Információs Kutatóközpont kutatási igazgatója szerint Kínának lépéseket kell tennie az acélimport növelés érdekében, nagyobb mértékben és hatékonyabban kellene felhasználnia az acélhulladékot is. 

Innováció és technológiai fejlődés világszerte

Az acéliparban világszerte törekednek olyan új technológiák felkutatására, melyek fenntarthatóvá teszik az acélgyártást. A nemzetközi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), melynek Magyarország is tagja, szintén kiemelten kezeli az innovációt az iparban. Az éghajlatváltozás és a klímavészhelyzet miatt elengedhetetlen, hogy újfajta, fenntartható működési és gyártási modelleket dolgozzanak ki világszerte, ezzel lehetővé téve az erőforrások hatékony felhasználását, és a károsanyag kibocsátás minimalizálását. 

A cikk szerzője Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!