Magyarországnak van jövője a bányászatban, a számok ezt mutatják

2021. szeptember 05. 11:28

Az energiaellátás biztonsága, az energetikai alapinfrastruktúra és a szükséges nyersanyagok biztosítása mindenütt kiemelt nemzetstratégiai, nemzetbiztonsági kérdés; így van ez Magyarországon is – jelentette ki az innovációs és technológiai miniszter a 71. Bányásznapon Gyöngyösön.

2021. szeptember 05. 11:28
null
Rádi Balázs

Palkovics László hangsúlyozta: az energiaforrások iránti folyamatos és egyre növekvő kereslet, a zavartalan, biztonságos és megfizethető árú ellátás garantálása fenntarthatóbb, hatékonyabb és innovatívabb megoldások fejlesztését és bevezetését teszi szükségessé.

A legfontosabb feladatok közé sorolta a világjárvány közvetlen következményeinek kezelését, kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozását. A magyar kormány is a gazdaság lehető leggyorsabb újraindításán, versenyképességének megőrzésén és megerősítésén dolgozik.

A miniszter azt mondta, a kormány a bányászatban dolgozóknak is a lehető legvonzóbb jövőképet akarja kínálni.

A miniszter kiemelkedőnek nevezte az ágazat eredményeit, ismertetve, a kitermelt nyersanyagok mennyisége 2016 és 2019 között átlagosan 28 százalékkal nőtt. Kiemelkedő a kőolajtermelés, amely 61 százalékkal bővült. A nemfémes nyersanyagoknál is erőteljes volt a termelés bővülése: a kitermelt cement és mészipari nyersanyagok mennyisége 13 százalékkal, az építő- és díszítőkő 52 százalékkal, a homok 96 százalékkal, a kavics közel 70 százalékkal nőtt, a kerámiaipari nyersanyagok mennyisége 48 százalékkal emelkedett.

„Az elmúlt években a geotermikus energia hasznosítása is bővült, reméljük, hogy ez a tendencia folytatódik. Az intenzív termelésnövekedés jól mutatja, hogy a bányászat perspektivikus jövő elé néz” – mondta Palkovics László.

A jövő érdekében új alapokra helyezik a bányajáradék számítását. A földgáz esetében a gázpiac áraihoz kötik, az olajnál minőségi kritériumokat vezetnek be – közölte. „A világjárvány közvetlen következményeinek kezelése, hatásainak ellensúlyozása érdekében megújítjuk az építő-alapanyagok kitermelésére vonatkozó szabályozást” – jelentette ki.

A miniszter közölte, hogy dolgoznak a távolabbi jövő szabályozásán is, amelynek az új Nemzeti Energiastratégia lesz az alapja. „Legfőbb célunk az energiapolitika és klímapolitika közötti összhang megteremtése” – mondta.

Nyitókép: Bányagépek dolgoznak a Mátrai Erőmű Zrt. visontai lignitbányájában 2020. augusztus 9-én. (MTI, fotó: Máthé Zoltán)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amon-Li-Sa
2021. szeptember 06. 18:33
A cementet nem bányásszák. Gyártják.
masikhozzaszolo
2021. szeptember 06. 10:48
Cementgyár Bélapátfalva, Beremend, Vác, Hejőcsaba, Lábatlan Miből? Mészkőből. Honnan? Bányából. Hegyből. Égetett mészkő. Wikipédia van mostanság. De érettségi nélkül (ha esetleg nem sikerült), de akkor is tanították. Most itt az előválasztáson látni a leendő dolgozókat. Bányarém.
Valodi
2021. szeptember 06. 00:16
... höhöhö ... mindet, így együtt! Orbán Cipolla Viktor lovag majd ezt is jól megvarázsolja....
alter_ego
2021. szeptember 05. 23:19
Nofene... Hát már idáig csusszant a közoktatás, vagy egyéni éttermi fogyatékos vagy? B+: "cement és mészipari nyersanyag". No? Sila-biza csak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!