Az amerikai cégek a lassuló növekedéstől függetlenül felgyorsítják a beruházásokat

2022. május 31. 16:42

Az amerikai cégek a lassuló pénzügyi növekedéstől függetlenül felgyorsítják a beruházásokat, mert az ellátási lánc megszakadása és a deglobalizáció szele felülírja a fenyegető recesszióval kapcsolatos aggodalmakat.

2022. május 31. 16:42
null
Takács Zsolt

A jelenlegi zavarok hulláma – a koronavírus okozta zárlatoktól kezdve Oroszország ukrajnai invázióján át az USA és Kína közötti feszültségekig – számos magas rangú kereskedőt és vezetőt arra késztetett, hogy elforduljanak az évtizedek óta közel tökéletesen működő globális ellátási láncoktól és a just-in-time készletkezeléstől.

A legnagyobb amerikai cégek legutóbbi negyedéves beszámolói azt mutatják, hogy a cégek követik terveiket és a nyereségességükre helyezik a hangsúlyt. Ennek fő oka, hogy

a pénzügyi talpraállás kezd veszíteni a lendületéből.

Az S&P 500 indexen belüli cégek túlnyomó többsége már beszámolt az első negyedéves eredményeiről, és a Financial Institution of America információi szerint az érintett vállalatok körében a tőkekiadások (beruházások) 20 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők által korábban vártnál nagyobb mértékben nőtt azon cégek száma, amelyek magasabb jövőbeni kiadásokra utaltak a beszámolójukban.

Az amerikai gazdaság váratlanul nagy mértékben zsugorodott az első negyedévben

– írja a Financial Times. Az amerikai vezetők azzal vádolják a FED-et, hogy az infláció elleni küzdelemmel recesszióba taszítják az egész gazdaságot.

Az emelkedő vállalati finanszírozás terhet jelent egyes végfogyasztónak gyártó cégek számára, azonban sok beszállító és infrastrukturális szolgáltató számára is áldásos lehet.

A Walmart részvényei 11 százalékot estek május végén, miután kiábrándító negyedéves adatokat jelentettek. A vállalat az automatizálás kiterjesztésére és az ellátási lánc megerősítésére irányuló kiadások 60 százalékos növekedését jelentette be.

Eközben az Intel ígérete, miszerint 20 milliárd dolláros chipgyártó üzemet épít Ohióban, örömöt váltott ki az acélgyártók, a vegyipari szakemberek és a vízvezeték-beszállítók körében.

Az autóipar egyik komoly fémipari beszállítójának – Cleveland-Cliffs – vezetője megemlítette, hogy „a deglobalizáció az évtized erős paradigmaváltása az Egyesült Államokban”. A vezető a Financial Times-nak elmondta, hogy az Intel tervei őt is inspirálták, mivel a félvezetők magasabb szintű hazai ellátása lehetővé tenné az autógyártók számára, hogy felpezsdítsék a gyártást.

(Borítókép: MTI/EPA/Justin Lane; MTI/EPA/Tannen Maury)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!